UU'ers kunnen stichting Leergeld helpen

Jouw oude laptop voor een nieuwe kinderjas

oude computer, foto pixabay

Op dinsdag 8 en donderdag 10 november staat op het Leuvenplein achter het Bestuursgebouw in het Utrecht Science Park een vrachtwagen waar je oude ict-apparaten die in privébezit zijn, kan inleveren. Deze worden op professionele wijze leeggehaald en gerecycled. Het geld dat daarmee wordt verdiend gaat naar Stichting Leergeld.

Het idee is afkomstig van de directie ITS. Samen met collega Carol van der Palen was Rob Iseger aanwezig bij de prijsuitreiking van de CO2-trofee van Argo360. Deze prijs had de Universiteit Utrecht gewonnen voor het duurzaam en veilig afvoeren van verouderde ITS-apparaten via het bedrijf Argo360. “Tijdens die uitreiking was er ook een presentatie van Stichting Leergeld die zich inzet voor kinderen uit gezinnen die het financieel niet zo breed hebben. De stichting vroeg aan de mensen in de zaal of ze een initiatief wilde verzinnen om zo geld voor de stichting op te halen. Carol pakte meteen de handschoen op en vertelde dat de UU iets zou verzinnen. Ik bedacht toen dat we privé apparaten konden inzamelen.”

Iseger heeft zelf vier oude harddisk op zolder liggen die hij nog eerst moet leeghalen voor hij ze kan wegdoen. “Die ga ik nu inleveren. Argo360 stopt ze in de shredder, zodat ik weet dat alle informatie die erop staat weg is.” Ook laptops, computers, tablets en smartphones worden op een veilige manier leeggehaald en verwerkt. “Ze gaan er op dezelfde manier mee om als met de oude UU-apparaten die we inleveren. Op de inleverdagen demonstreert Argo 360 hoe het bedrijf apparaten bijvoorbeeld leeg maakt.”

De ingeleverde apparaten worden allemaal gerecycled, vertelt Iseger. “Sommige computers kunnen worden doorverkocht omdat ze gewoon nog te gebruiken zijn. Kan dat niet, dan worden onderdelen of de materialen die er in zijn verwerkt zoals edelmetalen verkocht. Dat doet Argo 360. De opbrengst gaat naar stichting Leergeld.”

De actie kreeg de naam Een warme winterjas voor kinderen. “Dat heeft de afdeling communicatie verzonnen, maar de stichting helpt kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit families die het niet zo breed hebben. Onder meer aan een winterjas.”

Volgende week kun je de volgende apparatuur inleveren:  laptops, computerkasten, monitoren, telefoon, tablets, harde schijven, diskettes, tapes, zip-disks, compact discs en fotocamera’s.

Advertentie