Kamernood: bestuurder Avans neemt zelf studenten in huis

Ook in Utrecht kunnen internationale studenten moeilijk aan een kamer komen. In 2018 was vakantiepark Het Grote Bos in Doorn de verblijfplaats van tientallen internationals. Foto: DUB

“De nood is hoog en elk logeeradres is er één”, legt Ravensbergen uit. Het gaat haar vooral om internationale studenten die extra moeite hebben om aan huisvesting te komen. In studentenhuizen wordt vaak om Nederlands sprekende studenten gevraagd, waardoor veel internationale studenten buiten de boot vallen

Studie afbreken
Avans Hogeschool, met vestigingen in Breda, Den Bosch, Tilburg en Roosendaal, doet niet alleen een beroep op eigen medewerkers, maar ook op inwoners in de regio. Als internationale studenten tijdelijk onderdak krijgen totdat ze permanent wat vinden, hoeven ze hun studie niet af te breken, is het idee. 

Het is niet de eerste keer dat een onderwijsinstelling zo’n oproep doet. De Hogeschool Rotterdam vroeg haar medewerkers deze week om studenten in huis te nemen. En ook Tilburg University de Rijksuniversiteit Groningen deden aan het begin van het collegejaar beroep op omwonenden en eigen personeel.

Landelijk probleem
De woningnood is een landelijk probleem. Begin september bezette een groep studenten het Academiegebouw van Groningen al uit protest tegen de kamernood. En de verwachting is dat er alleen maar meer studenten en dus ook kamerzoekers bijkomen. In 2029 rekent het ministerie ruim 300 duizend uitwonende Nederlandse studenten en 139 duizend internationale studenten.

Maar ondanks de aanzwellende kamernood, trekt het ministerie nog geen extra geld uit voor studentenhuisvesting. Ondertussen ontstaan er her en der noodoplossingen. In Enschede hopen ze snel 200 containerwoningen te regelen voor studenten van de Universiteit Twente, de UvA heeft in Amsterdam huisjes gereserveerd voor studenten op een camping en bij de Universiteit Maastricht mogen studenten online onderwijs op afstand volgen als ze door de kamercrisis niet in de buurt kunnen wonen. 

Coronapandemie
Dat de kamernood nu zo hoog is, kan volgens kenniscentrum Kences te maken hebben met de coronapandemie. Dit jaar zijn er weer meer fysieke lessen en activiteiten mogelijk en daardoor verhuizen ook tweedejaars naar hun studiestad, die dat vorig jaar niet deden.  

Advertentie