Kamervragen over discriminatie christelijke studentenvereniging

In mei ontstond hier ophef over aan de Technische Universiteit Eindhoven. Aanleiding was de verhuizing van de studentenverenigingen naar een nieuw gebouw, waar te weinig plek is voor alle verenigingen. Dit wierp de vraag op of een seculiere universiteit religieuze verenigingen überhaupt wel moet ondersteunen.

Nee, besloot het college van bestuur, en dus krijgen de drie religieuze verenigingen geen bestuursruimte meer en worden ook de bestuursbeurzen ingetrokken. Christelijke studentenvereniging Ichthus voelt zich gediscrimineerd. 

De vereniging krijgt nu bijval van de twee Kamerleden. Klopt het dat Ichthus geen (financiële) ondersteuning meer ontvangt vanwege haar christelijke identiteit, vragen ze. Dat zou in strijd zijn met de Algemene wet gelijke behandeling, die onderscheid op basis van godsdienst verbiedt.  

Maar de universiteit is zich van geen kwaad bewust. Die zegt dat Ichthus gewoon kan uitwijken naar een gedeelde ruimte die bestemd is voor levensbeschouwelijke zaken. Die ruimte is zowel voor studenten en verenigingen als voor onderwijs, zei een collegegelid tegen universiteitsblad Cursor. Bovendien kunnen de leden volgens haar gebruik maken van de stilteruimtes op de universiteit en kunnen ze indien gewenst, net als andere studenten, een zaaltje huren.  

Advertentie