Kruyt-onderzoekers mogelijk toch tijdelijk naar ander labgebouw

Foto DUB

Eerder was er veel kritiek op plannen van het UU-bestuur om het Kruytgebouw in bewoonde staat te verbouwen. De onderzoekers vrezen voor trillingen die experimenten in gevaar kunnen brengen en voor langdurige overlast door bouwwerkzaamheden. Vorig jaar kondigde collegevoorzitter Anton Pijpers al aan met de Kruytbewoners in gesprek te gaan.

Inmiddels is duidelijk dat de zorgen van de onderzoekers voor het UU-bestuur reëel genoeg zijn om een alternatief voor de eerder voorgestelde aanpak te onderzoeken. In plaats van een fasegewijze ‘wiek voor wiek’- renovatie, zou het gebouw wellicht toch in lege staat herontwikkeld kunnen worden.

Daarvoor is een verhuizing van de onderzoekers naar een ander pand noodzakelijk. De UU laat nu onderzoeken of er een nieuw labgebouw door een externe partij kan worden neergezet op het Utrecht Science Park. De UU zou dat pand dan huren voor de periode van de herontwikkeling van het Kruytgebouw. Daarna is het pand beschikbaar voor andere bedrijven of organisaties.

Achterstallig onderhoud
Hoogleraar Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen Albert Heck zegt blij te zijn dat er nu een alternatief op tafel ligt voor het eerdere idee om te renoveren met onderzoekers in het gebouw. Maar hij is ook “enigszins cynisch” geworden door de vele plannen en voorstellen die hij heeft zien passeren in de afgelopen tien jaar. “Daar spreekt niet veel bestuurlijke daadkracht uit.”

Volgens de hoogleraar willen de bewoners van het Kruytgebouw het liefst permanent naar een nieuw gebouw verhuizen. Een tijdelijke verplaatsing van de labs met daarna terugkeer naar het Kruytgebouw zou omslachtig en belastend zijn.

Vooralsnog heeft Heck te horen gekregen dat hij met zijn collega’s nog tussen de vier en acht jaar in het Kruytgebouw moeten doorwerken. “Dat baart me op dit moment nog de meeste zorgen. We zitten hier in een oud gebouw met achterstallig onderhoud. Alhoewel er wel wat onderhoud is ingehaald, kan het elk moment zo maar misgaan met de elektriciteit- of watervoorziening. Dat geeft allerlei risico’s.”

Tags: kruytgebouw

Advertentie