Buren krijgen pakketjes ‘Verkeerd bezorgd’

Kunstenaar Xander helpt studenten met elkaar in contact te komen

postbezorger xander bischoppen foto DUB/Reema
Kunstenaar Xander legt zijn project 'verkeerd bezorgd' uit. Foto DUB/ Reema Dandachi

Het werkte als volgt: één bewoner kreeg een pakketje, terwijl een andere een briefje ontving met het adres waar dat pakketje kon worden opgehaald. Ze moesten het dan samen gaan uitpakken. Op die manier werden zo'n vijftig adressen met elkaar verbonden. Het doel was om de eenzaamheid te verminderen en de sfeer op het Science Park te verbeteren. 

Xander kwam op het idee uit de tijd dat hij werkte als fietskoerier. Als hij dan een pakketje bij de buren had afgegeven, dacht hij ‘dat wordt een ontmoeting’. In de Bisschoppen wonen veel mensen alleen, dus zo zou er meer contact kunnen ontstaan. 

Ieder adres in het flatgebouw is benaderd om mee te doen aan het project. Dat niet iedereen mee wilde werken, viel te verwachten volgens Xander. Veel mensen gaven aan al een groot sociaal netwerk te hebben. Ook de verschillen in levensfasen speelden een rol: in de woontoren wonen beginnende studenten, young professionals en promovendi door elkaar. 

Whatsappgroep voor spelletjes
Voor degenen die naar de borrel kwamen, was het project een succes. Zo vertelde een bewoner dat hij door de ontmoetingspakketjes nu makkelijker éven bij een ander aanklopt en verwacht dat ook te blijven doen. Verschillende studenten zeiden dat het contact met de buren nu verbeterd is. 

Een andere bewoner zei als een bordspellengroep te zijn gestart binnen de woontoren, om zelf ook meer contact te leggen. Dat ontbrak volgens hem eerder. Via een WhatsApp-groep wordt  een oproep gedaan wie zin heeft bij iemand thuis langs te komen, bijvoorbeeld om een spel te spelen. Alles wat daarvoor nodig was, bleek een poster bij de liftingang. 

Deurhanger voor contact
Tijdens de pubquiz en borrel op het dakterras vroeg Xander de deelnemers aan te geven wat ze nog misten in hun leefomgeving. Uit de gesprekken kwam vooral het gebrek aan een supermarkt en uitgaansgelegenheden naar voren. Ook vertelden de bewoners dat gevoelens van eenzaamheid niet onbekend zijn en dat het veel moeite kost om anderen te ontmoeten. Deze problemen zijn al langer bekend

Het kunstproject kwam tot stand in samenwerking met de Gemeente Utrecht, SSH, Docks Speciaalmakelaars, en Utrecht Science Park, om de leefbaarheid van de bewoners te bevorderen.

Aan het einde van de pubquiz kregen de deelnemers een deurhanger mee met twee zijdes: één kant voor als ze zin hadden in sociaal contact, en eentje voor als ze daarvoor de ruimte niet hadden. Met dit laatste cadeautje werd het project definitief afgesloten. 

Advertentie