Langste regenboogfietspad ter wereld wordt aangelegd op het USP
De schilderwerkzaamheden zijn maandagochtend gestart en zullen naar verwachting donderdag zijn afgerond. In de lengte van het fietspad worden de gekleurde strepen getrokken in de kleuren bruin, zwart, paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Het regenboogfietspad start ter hoogte van Padualaan 97 (gebouw van de Hogeschool Utrecht) en loopt door tot Heidelberglaan 15 (ter hoogte van het Bestuursgebouw). Vanwege de werkzaamheden is het fietspad afgezet.
Brede diversiteit
Het idee voor het project is begin dit jaar gelanceerd door hogeschoolstudent Elias van Mourik en GroenLinks raadslid Melody Deldjou Fard. Zij schreven een open brief aan de onderwijsinstellingen met het verzoek een permanent kleurrijk symbool op het Utrecht Science Park te creëren dat staat voor inclusie en diversiteit. Als suggestie noemden ze een regenboogfietspad.
Dit idee is opgepakt. Voor de uitvoering van het project hebben de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en het UMCU de handen in één geslagen. Met de aanleg van dit fietspad willen de instellingen laten zien dat iedereen welkom is om helemaal te zijn wie die is. Hoewel de regenboogvlag een symbool van de LHBTIQ+ gemeenschap is, willen de betrokken partijen met het fietspad een signaal geven over diversiteit en inclusie in de breedste zin van het woord. “We willen hiermee laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en welkom is in het Utrecht Science Park”, aldus Elena Valbusa, Diversity Officer van Hogeschool Utrecht. “Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van je ouders. Wij kijken liever naar de mens, met ieders eigen talenten en kwaliteiten en hoe we die verder kunnen ontwikkelen.”
De aanleg van het fietspad is daarnaast een lanceermoment voor een reeks activiteiten rondom inclusie en diversiteit van de drie betrokken instellingen. De officiële kick off van dat programma zal, in verband met corona, in het najaar plaatsvinden. Janneke Plantenga, diversity dean van de UU, vertelt dat er binnen de betrokken instellingen al diverse initiatieven zijn op dit gebied, maar dat dit fietspad een mooie aanleiding is om ook samen een aantal activiteiten te organiseren. “Het idee is bijvoorbeeld om een lezingenserie te organiseren. Of de verhalen waar het fietspad voor staat te vertellen in een podcastserie. De komende maanden gaan we aan de slag met de exacte uitwerking.”
Go big or go home
Hogeschoolstudent Elias van Mourik is blij dat zijn idee wordt uitgevoerd tijdens de internationale Pride Month. “Er wonen, werken en studeren veel mensen op het Utrecht Science Park. Het is daarom geweldig dat je op zo’n locatie een symbool krijgt waarmee je laat zien dat iedereen geaccepteerd wordt.”
Het fietspad wordt met een lengte van 570 meter ook nog eens het langste regenboogfietspad ter wereld. “Go big or go home”, lacht Elias. “Waarom zou je een fietspad van een meter realiseren als je ook de ruimte hebt om het langste regenboogfietspad van de wereld te maken?”