Leids rapport pleit hoogleraar en ex-senator Cliteur vrij van antisemitisme

Foto: Wikimedia / Vera de Kok

De Universiteit Leiden heeft een commissie onderzoek laten doen naar antisemitisme binnen een afdeling van de rechtenfaculteit waar Paul Cliteur hoogleraar is. Maar volgens het rapport is er niets aan de hand.

De aanleiding voor het onderzoek was de ophef rond antisemitisme binnen Forum voor Democratie. De partij is gescheurd naar aanleiding van foute appjes van de jongerenbeweging en antisemitische uitspraken van partijleider Thierry Baudet.

Senator
Cliteur is gestopt als senator voor de partij, maar neemt geen afstand van Baudets ideologie. Van dat antisemitisme heeft hij zelf nooit iets opgemerkt, zei hij. Dus ook niet toen Baudet bij hem promoveerde of docent was aan de faculteit.

Maar antisemitische uitspraken doet Baudet al langer, meldde website GeenStijl, op gezag van onder meer enkele Leidse oud-promovendi. De Leidse rector Carel Stolker twitterde eind november: “Het verwijt van een patroon van antisemitisme rond FvD is uiterst zorgelijk en raakt daarmee ook Paul Cliteur. Antisemitisme en racisme, en ook het daarvan niet-afstand nemen, zijn totaal maar dan ook totaal onaanvaardbaar. Wordt snel vervolgd.”

Twitteroptreden
Twee maanden later ligt er een rapport dat Cliteur en alle andere betrokkenen binnen de universiteit vrijpleit. Cliteur spreekt van een “onverantwoord twitteroptreden” van Stolker en de commissie spreekt dat niet tegen.

De commissie stuitte op slecht één mogelijk voorval. Een student vertelde aan een toenmalige promovendus over een uitspraak van Baudet: de holocaust zou nodig zijn geweest om het christendom in West-Europa te redden. Maar die toenmalige promovendus heeft dat verhaal niet aan leidinggevenden doorgegeven en weet ook niet meer wie de student was. Baudet ontkent het voorval.

De oud-promovendi die de commotie rond Cliteur veroorzaakten, vonden het onderzoek niet gerechtvaardigd, stond al in universiteitsblad Mare. Ze beschuldigden Cliteur niet van antisemitisme, en zeker niet in zijn hoedanigheid als hoogleraar.

Gewaarschuwd
Wel menen ze dat hij als politicus en vertrouweling van Baudet binnen de partij vaak genoeg is gewaarschuwd voor het antisemitisme van Baudet en dat hij hem erop aan zou moeten spreken. Daar denkt Cliteur anders over.

Stolker spreekt op Twitter van “een erg pijnlijke tijd voor velen, zeker in de Afdeling”. Het rapport met aanbevelingen gaat “zeker helpen”. Hij staat nog steeds achter het onderzoek: “Geen enkele organisatie, dus ook de universiteit niet, kan zich permitteren dat er zo naar haar medewerkers wordt gekeken. Het richt onherstelbare schade aan als je dat onuitgezocht en onbesproken laat.”

Cliteur klinkt laconiek in zijn reactie. “Ik was niet bezorgd en ben nu ook niet opgelucht”, laat hij weten aan universiteitsblad Mare.

Advertentie