Leidse rector pakt instemmingsrecht weer af

Terwijl de Tweede Kamer studenten meer inspraak wil geven, heeft de Universiteit Leiden een faculteit teruggefloten die de rechten van de medezeggenschap al had verruimd.

Studenten en docenten kregen van het Leidse faculteitsbestuur sociale wetenschappen instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting. Maar het college van bestuur heeft daar een stokje voor gestoken, meldt universiteitskrant Mare. 

“Het instemmingsrecht heeft alleen betrekking op de universitaire begroting en niet op de begroting van afzonderlijke faculteiten”, zegt rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden tegen Mare.  

De studenten zijn teleurgesteld: er was al overeenstemming over wat de hoofdlijnen precies zijn en er werd zelfs al gestemd. “We zijn op de troepen vooruitgelopen en teruggefloten”, zegt faculteitsbestuurslid Paul Nieuwenburg. 

In de wet staat dat de centrale medezeggenschap van hogescholen en universiteiten moet instemmen met de hoofdlijnen van de begroting. Wettelijk gezien is er geen enkele belemmering om ook faculteitsraden die mogelijkheid te geven.  

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de rechten van studenten en docenten. Veel partijen willen de medezeggenschap meer macht geven om slechte plannen van bestuurders te blokkeren.

Advertentie