Liveblog: Schietpartij Utrecht

(LIVEBLOG iS GESLOTEN)

In deze liveblog maakten we vanaf 12.00 uur maandagmiddag melding van ontwikkelingen rondom het schietincident in Kanaleneiland waarbij drie doden vielen en vijf gewonden. Op dat moment was het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht in De Uithof zojuist opengesteld. Het dreigingsniveau in de provincie werd  daarna verhoogd en studenten en medewerkers kregen het advies in de universitaire gebouwen te blijven. De dader was toen nog voortvluchtig. Later in de middag verviel het gemeentelijke advies om binnen te blijven. Aan het begin van de avond werd de gezochte verdachte aangehouden. Lees onze terugblik van dinsdag.

18.30 uur
De verdachte van de schietpartij vanochtend in Kanaleneiland is aangehouden. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie. In het begin van de persconferentie werd nog gemeld dat de verdachte op vrije voeten was en dat daarom tot 22.00 uur dreigingsniveau vijf ('kritiek') zou blijven gelden.

Tijdens de persconferentie werd door de politie verteld dat sporen in de rode Renault Clio die de verdachte eerder op de dag had gekaapt en werd teruggevonden op de Tichelaarslaan, leidden tot de identiteit van de verdachte. Bij huiszoekingen in de loop van de dag is ook nog een andere verdachte aangehouden. Van deze verdachte is niet duidelijk in hoeverre hij betrokkenheid heeft bij het incident. 

17.50 uur
Hoewel de gemeente om 16.30 uur het advies om binnen te blijven heeft opgeheven, betekende dat niet dat het busvervoer weer van start ging. Voor veel mensen in De Uithof betekende dat wachten of per voet naar de stad wandelen. Busmaatschappij Syntus geeft op de site aan dat na 18.00 uur weer bussen gaan rijden. U OV zegt nog te wachten op toestemming van het NCTV voor het opstarten. Maar de verwachting is dat ook deze maatschappij na 18.00 uur weer bussen zal laten rijden.

17.45 uur
Het calamiteitenhospitaal van het UMCU sluit de deuren weer. Deze morgen werd bekend dat het calamiteitenhospitaal met een capaciteit van 200 bedden open zou gaan. Uiteindelijk was het aantal gewonden enigszins beperkt zodat het niet nodig is het hospitaal langer open te houden.

16.30 uur
Ook de Hogeschool Utrecht opent haar deuren weer, schrijft zij in een mail naar studenten. "Het advies luidt om wel alert te blijven", drukt de onderwijsinstelling HU'ers op het hart.

16.28 uur
De politie stelt het aantal gewonden bij van negen naar vijf.

16.20 uur
Medewerkers, studenten en gasten van de Universiteit Utrecht kunnen naar huis, dat laat de perswoordvoerder van de universiteit weten. Om onveilige verkeersssituaties te voorkomen adviseert de UU wel om rustig huiswaarts te keren. 

16.13 uur
Het advies van de Gemeente Utrecht om binnen te blijven is opgeheven. Burgemeester Jan van Zanen geeft in een filmpje op Twitter aan dat hij die raad eerder vandaag gaf omdat hij ervan uitging dat er meerdere schietincidenten waren geweest. Nu blijkt dat dit niet het geval is, wordt het advies ingetrokken. "Blijf wel alert", adviseert de burgemeester. Het is nog niet duidelijk of de Universiteit Utrecht ook de deuren weer opent.

Update: advies om binnen te blijven is opgeheven. pic.twitter.com/Pl4fwI3mDt

— Gemeente Utrecht (@GemeenteUtrecht) March 18, 2019


16.02 uur
Studentenvereniging UVSV last haar activiteiten vanavond af. De gezelligheidsvereniging laat op Facebook weten het in verband met de gebeurtenissen "niet gepast" te vinden om de Algemene Ledenvergadering en het feest Kittige Kattjes te laten doorgaan. Allebei worden verzet naar maandag 1 april.

16.00 uur
De Hogeschool Utrecht heeft alle onderwijsactiviteiten en andere evenementen vanaf 17.00 uur gecanceld, omdat het advies van de gemeente en politie nog altijd is om niet naar buiten te gaan. 


15.58 uur
De Uithof is stiller dan normaal gesproken op maandagmiddag, kan de redactie zien vanuit het Bestuursgebouw op de Heidelberglaan. Er wacht nog wel een enkeling op de bus en met regelmaat vertrekken er groepjes medewerkers en studenten met de auto.

15.37 uur
Universitaire activiteiten die voor vanavond gepland stonden, zijn afgelast. Het Science Café in TivoliVredenburg is uitgesteld naar een later moment. Ook de Impact Night in het Academiegebouw gaat niet door.

15.30 uur
De Hogeschool Utrecht heeft besloten om vanaf 17.00 uur al haar (onderwijs-)activiteiten te staken, dat schrijft de HU in een mail. "Dit gezien de onzekere veiligheidssituatie op dit moment."

15.18 uur
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht proberen vervoer te regelen om vanaf De Uithof thuis te komen.

We proberen nu vervoer te regelen van de Uithof naar Rotterdam. Want concentreren op de studie gaat niet zo hier. Het is nog steeds erg druk.

— effy luna (@dritpreik) March 18, 2019

Familie gaat diverse studenten uit De Uithof ophalen en thuisbrengen. Het is er rustig, studenten op de fiets en er rijden auto's af en aan. Het is er niet eng oid qua sfeer. #utrecht

— 030Caro (@030Caro) March 18, 2019

14.56 uur
De Gemeente Utrecht heeft een videoboodschap van Burgemeester Jan van Zanen op Twitter gedeeld. Daarin vertelt hij dat er drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de schietpartij in de tram vanochtend. Daarnaast zijn er negen zwaargewonden van wie er nog drie in levensgevaar verkeren. 

Burgemeester Jan van Zanen reageert op het schietincident eerder vandaag pic.twitter.com/PzI6t2tPtX

— Gemeente Utrecht (@GemeenteUtrecht) March 18, 201914.49 uur
De politie Utrecht corrigeert de spelling van de naam van de verdachte. Het zou gaan om Gökmen Tanis.

14.47 uur
Volgens een student in de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad zou er zojuist zijn omgeroepen dat UU'ers het pand mogen verlaten op eigen risico. Volgens de omroepberichten zouden de studenten "oud en wijs genoeg zijn om dat zelf te beslissen".

14:32 uurHet schietincident houdt ook studenten druk bezig. Chiara appt bekenden dat ze veilig binnen zit. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen blijft de Intercultural Communication-student rustig. "Ik ben gespannen, maar we moeten niet in paniek raken. Dan wordt het alleen maar erger. Het is goed dat alle gebouwen zijn afgesloten, want ik denk dat het niet slim is om naar buiten te gaan. Ik vertrouw de politie, die is goed georganiseerd en weet meer dan wij."

Psychologiestudent Simone houdt op haar laptop alle ontwikkelingen over het schietincident in de gaten, samen met de Kunstmatige Intellegentiestudent Sophie. Simone: "Ik heb kippenvel. Normaal gebeuren dit soort dingen ver weg, maar nu in onze eigen stad. Mijn huis is twee tramhaltes van het incident vandaan. Ik voel mee met de mensen die in de beschoten tram zaten, ze konden geen kant op. Binnen voel ik me veilig, die gek kan het gebouw niet in." Ook Sophie is gespannen. "Het is choquerend. De schoten zijn achter mijn huis afgevuurd. Ik vind het eng dat we niet weten wat er gaat gebeuren. Het is geruststellend dat de ingang is beveiligd, maar dat zegt wel dat het hier niet veilig is. Ik ben blij dat ik met meerdere mensen ben", zegt ze.

14.29 uur
Collegevoorzitter Anton Pijpers heeft een mail gestuurd naar alle UU'ers om ze te informeren over het crisisprotocol van de universiteit. "Je wordt echter geadviseerd om binnen/thuis te blijven. Bedrijfshulpverleners staan bij de deuren van gebouwen van de Universiteit Utrecht om mensen te adviseren binnen te blijven. Het is wel mogelijk om de gebouwen te verlaten. Mensen kunnen alleen naar binnen na legitimatie." 

14.24 uur 
Ook de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) sluit al haar locaties, laat een woordvoerder van de onderwijsinstelling weten. Studenten die al op de HKU zijn worden echter dringend geadviseerd om binnen te blijven. De lessen vanmiddag vervallen voor studenten die nog niet op de HKU zijn. Om 16.00 uur wordt besloten of het avondonderwijs wel doorgaat.

14.18 uur
De politie heeft een foto vrijgegeven van de verdachte van de schietpartij.

 

De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökman Tanis (geboren in Turkije) in verband met het incident vanmorgen aan het #24oktoberplein in Utrecht.

Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070 pic.twitter.com/QZ88s3Wl0k

— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) March 18, 2019

 

14.09 uur
In overleg met de nood- en hulpdiensten is besloten al het openbaar vervoer in Utrecht stil te leggen. "Alle bussen rijden hun rit nog uit om mensen naar hun bestemming te brengen en gaan vervolgens naar de stalling terug", schrijft het Utrechtse vervoerbedrijf. "Of en wanneer het openbaar vervoer weer opgestart kan worden is op dit moment niet bekend."

14.00 uur
Perswoordvoerder Maarten Post laat weten dat tentamens en colleges door zullen gaan voor studenten die al op de universiteit zijn. Doordat het crisisprotocol van de UU in werking is gesteld, kunnen studenten die een tentamen missen bij de examencommissie beroep doen op overmacht. Zij hoeven niet aan te tonen waarom zij een tentamen hebben gemist en verliezen geen tentamenkans. 

13.28 uur
Alle cursussen en groepslessen tot 18.00 uur van Sportcentrum Olympos gaan niet door in verband met 'de lockdown' van de gemeente.

13.24 uur
Naar aanleiding van het schietincident adviseert de gemeente iedereen in Utrecht om binnen te blijven tot er meer bekend is. "Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten", schrijft de gemeente op Twitter.

13.16 uur
Op Twitter klagen mensen over de gebrekkige informatie vanuit de Universiteit Utrecht.

 

Heel gek dat afsluiten van gebouw @UniUtrecht waarin ik ben via nationaal nieuws moet vernemen. https://t.co/agfGr38Nna

— Rik Vangangelt (@RikVangangelt) March 18, 2019

Helemaal eens! Wij ontdekten het doordat iemand van buiten appte, hij had het op de nos site gelezen... Moet toch anders kunnen zou je denken....

— Janneke Hartemink (@j_hartemink) March 18, 2019

Ja same. De nieuwsvoorziening vanuit de UU is echt verschrikkelijk matig.

— Tim de Winkel (@TdeWinkel) March 18, 2019

 

13.10 uur 
De Hogeschool Utrecht adviseert studenten via een mail om niet naar De Uithof te komen. Daarnaast laat de onderwijsinstelling weten dat zij haar deuren sluit en dat zij extra toezicht plaatst bij de hoofdingangen van alle panden. De HU schrijft daarnaast: "We roepen iedereen op om niet in paniek te raken en kalm te blijven en verdere berichtgeving af te wachten." 12.52 uur
Ook de deuren van de panden van de Universiteit Utrecht aan de Drift worden dichtgehouden, volgens studenten ter plaatse. Volgens een student die liever anoniem blijft is het druk in de hal van het gebouw. Er zou een gelaten doch nieuwsgierige sfeer hangen en geen sprake zijn van paniek.

12.42 uur
Bedrijfshulpverleners van de Universiteit Utrecht adviseren studenten en medewerkers UU-panden in De Uithof niet meer te verlaten, volgens persvoorlichting wordt dit gedaan op advies van de wijkagent. Het universitaire crisisprotocol is in werking gesteld. Er wordt in een beraad bekeken wat de specifieke consequenties voor de universiteit zijn.

12.25 uur
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft het dreigingsniveau voor de Provincie Utrecht opgeschaald tot het niveau 5, het hoogste.

12.00 uur
Het UMC Utrecht heeft vanochtend besloten het calamiteitenhospitaal open te stellen. Het ziekenhuis zal de slachtoffers opvangen van de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein. 

De Veiligheidsregio Utrecht heeft het ziekenhuis verzocht om de speciale voorziening voor de opvang van slachtoffer bij bijzondere omstandigheden in De Uithof open te stellen.

Vanochtend om kwart voor elf vond in Kanaleneiland een schietpartij plaats. In een tram is geschoten.

Volgens de politie zijn meerdere traumahelicopters ingezet. Het onderzoek is nog gaande. Er wordt rekening gehouden met een eventueel terroristisch motief.

NOS meldt in een liveblog dat buiten de tram een lichaam onder een wit laken ligt. Er wordt gesproken over meerdere gewonden.

Advertentie