Liveblog: UU'ers demonstreren in Den Haag

UU-student met protestbord Foto: DUB

17.00 uur
Einde liveblog. De redactie van DUB heeft gedurende de dag meer foto's gemaakt. Bekijk hier het Facebookalbum. 

15.10 uur
De demonstratie is afgelopen. Universiteitsraadslid Floris Boudens die in de organisatie van de demonstratie zat, kijkt tevreden terug. "Ik ben positief verrast door de opkomst. Met meer dan tweeduizend mensen hebben we vandaag laten zien dat de wetenschap zorgen heeft. We moeten onze universiteiten koesteren en zorgen dat deze toekomstbestendig worden. Vandaag was een mooie stap in die richting."

"De enige teleurstelling van vandaag is de minister. Ingrid van Engelshoven zit hier nog geen 100 meter van vandaan, maar weigerde uit haar kamer te komen. Een Kamerlid van de SP, Frank Futselaar, liet zich ontvallen dat er waarschijnlijk nog meer bezuinigingen op het hoger onderwijs aankomen. Dat zou verklaren waarom de minister niet kwam, maar laten we hopen dat het niet waar is."

14.55 uur
Rens Bod, de initiatiefnemer van WOinActie, maakt tijdens de afsluiting van de demonstratie bekend dat er volgens de politie tweeduizend demonstranten waren. "We zijn met genoeg om de universiteit plat te leggen. We gaan door." 

14.53 uur
 

Gender Studies UU supports the protest! #WOinActie pic.twitter.com/KNgAZzjrFk

— helios (@kidzofcptlsm) December 14, 2018

14.40 uur
De protestmars bereikt de Oranjebuitensingel, waar de achterkant van het pand van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zit. Daarmee is de protestmars bijna op zijn einde. Er wordt luid gezongen: "Hé ho kabinet, jullie vragen om verzet. Hé ho OCW, hier krijg je problemen mee. Hé ho OCW, dit beleid is niet oké." En "No ifs, no buts, no education cuts."

14.33 uur
UU-docenttalent 2018 Sophie Reinders demonstreert vanuit huis.

14.00 uur
De protestmars komt langs de Hofvijver. Donderdag berichtten we dat er duizend universitaire medewerkers en studenten werden verwachten bij de demonstratie. Het lijken er meer dan dat.

13.50 uurStudent Filosofie en Nederlands Rens met zijn protestbord voor de Tweede Kamer. "De UU is geen McDonalds."

13.35 uur
"Geesteswetenschappen laten zich niet schrappen", staat er op het spanddoek van Andrea van Leerdam. De promovenda en raadslid van de faculteit Geesteswetenschappen: "Ik hoop dat we hier een politiek signaal afgeven. En dat er iets van saamhorigheid ontstaat. Dat laatste is volgens mij wel gelukt. De opkomst en sfeer is heel goed."

13.20 uur
De protestmars begint. De demonstranten scanderen onder andere: "Hoe laat is het?" "Solidariteit."

13.18 uur
Niet alleen universitaire studenten en medewerkers zijn van de partij bij de demonstratie, ziet hoogleraar Ingrid Robeyns. De redactie van DUB spotte overigens ook nog honden en kinderen. Allen inclusief protestbord "Papa werkt altijd". 

Ook van de partij... #woinactie #ikdemonstreer14dec pic.twitter.com/O55MoQOyq2

— Ingrid Robeyns (@IngridRobeyns) December 14, 2018


13.05 uur

Hanny den Ouden, docent Geesteswetenschappen en faculteitsraadlid, heeft voor het eerst van haar leven een spandoek gemaakt. Ze houdt het vast samen met Faculteitsraad-voorzitter en emeritus hoogleraar Leo Lentz. Hanny: "We praten nu al zo lang over dit probleem en we schrijven er dikke rapporten over, maar er verandert niets. Daarom ben hier. Er moet iets veranderen."

13.00 uur
Ook UU-medezeggenschappers zijn bij de demonstratie van WOinActie aanwezig. Van links naar rechts: Demiann van Gurp (U-raad), Bina Chirino (U-raad), Eise Nota (U-raad), Chela Loeters (U-raad), Pim Teeuwen (O&O-raad Geneeskunde), Maaike Röling (U-raad) en Nico Naus (U-raad).

12.47 uur
 

Utrechtse filosofen! #WOinActie #ikdemonstreer14dec pic.twitter.com/xDqFkNIqyV

— Ingrid Robeyns (@IngridRobeyns) December 14, 2018

12.45 uur  

Bestuursleden van studieverenigingen Albion (Engels) en Babel (Taalwetenschap) hebben gisteren samen met eerstejaars studenten protestborden gemaakt. Lotte Murrath (helemaal rechts) heeft hen uitgelegd wat de rode vierkantjes betekenen en waarom protesteren belangrijk is. "Zelf heb ik nog niet zo veel last van de bezuinigingen, maar van andere studenten hoor ik al dat ze minder lesuren hebben. Ze hebben nog maar vier uur college in de week in plaast van zes. Daarom ben ik hier."

12.44 uur
Universitair Docent Oude Geschiedenis Miko Flohr is er even niet.

Out of office #WOinActie pic.twitter.com/aDGqeTnyoR

— Miko Flohr (@mikofLohr) December 14, 2018

12.30 uur
De buschauffeur: "Good luck with the demonstration". 

12.28 uur
 

Op weg naar #DenHaag voor #demonstratie #WOinActie. De 'sol' is ons goed gezind ;).

— UniversiteitsraadUU (@UraadUU) December 14, 2018

12.20 uur

Den Haag is in zicht.

12.16 uur
Ook in de trein naar Den Haag zitten veel demonstranten, volgens UU'er Rachel Gillett.  

Spotting students and colleagues left, right, and center on the train to den Haag for @WOinactie protest for better, stronger, adequately funded higher ed. Heartened!!! #WOinActie @alinadanii pic.twitter.com/s79JAcK78f

— Dr. Rachel Gillett (@redgillett) December 14, 2018

 

12.00 uur 

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens zit ook in de bus. "Als je actie voert, moet je zorgen dat de druk aanhoudt. We moeten telkens opnieuw blijven zeggen dat er een groot probleem is. De onderfinanciering en de hoge werkdruk zijn niet acceptabel. Als we lang genoeg zeuren, gaan ze er hopelijk iets aan doen. Al is het alleen maar om van het gezeur af te zijn."

11.20 uur

De bus vertrekt vanaf De Uithof.

11.00 uurStudenten Maartje (links) en Casey (rechts) wachten in De Uithof op de bus naar Den Haag. Maartje: "Thomas en Sofie zijn mijn docenten bij Sociale Geografie & Planologie en ik vind dat ze meer en beter verdienen. Ik studeer nu al een tijdje en zie dat het onderwijs steeds verder wordt uitgekleed. Daarom demonstreer ik." 

8.53 uur
Niet alle UU'ers kunnen protesteren vandaag. Universitair docent moderne Nederlandse letterkunde Fabian Stolk moet verstek laten gaan.

Zet ‘m op, collega’s - neem me niet kwalijk dat ik verstek laat gaan #(W)Opa in actie pic.twitter.com/tQhg2qZCoA

— Fabian R.W. Stolk (@FabianStolk) December 14, 2018

8.00 uur
Vandaag is de demonstratie van actiegroep WOinActie in Den Haag. Universitaire medewerkers en studenten zullen demonstreren tegen de "afbraak" en de "stelselmatige onderfinanciering" van het hoger onderwijs. Aanleiding is dat de Tweede Kamer heeft besloten de bezuinigingen op het hoger onderwijs door te zetten. Volgens de actievoerders is door deze en eerdere bezuinigingen de werkdruk"onhoudbaar" geworden en "dreigt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar te komen".

Medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht mogen zonder consequenties meedoen aan de demonstratie. Dat betekent dat medewerkers geen vrije dag hoeven op te nemen en dat studenten hun tentamens mogen missen zonder dat zij een inhaalmogelijkheid verliezen. Ook het UMC Utrecht zegt de acties te ondersteunen: "Het bijwonen van de demonstratie staat medewerkers vrij voor zo ver het werk het toelaat. Leidinggevenden worden verzocht om maximaal mee te denken met de medewerker." UMCU-medewerkers moeten wel een vrije dag opnemen of hun werkdag ruilen.

Om 11.00 uur vertrekken er zes bussen vanuit Utrecht met medewerkers en studenten van de universiteit naar Den Haag. De demonstratie begint daar om 13.00 uur met speeches van de Amsterdamse hoogleraar Rens Bod en de opgestapte LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos. Nadat de Amsterdamse rapper Benjamin Fro protestliederen heeft gezongen, zal een uur durende protestmars beginnen. Na afloop hiervan zal Radboud-onderzoeker Marijtje Jongsma namens FNV en VAWO een afsluitende speech houden.

 

Advertentie