Loodvervuiling in Oude Hortus

Foto UMU

Alle UU-medewerkers die werkzaam zijn in het museum aan de Lange Nieuwstraat hebben woensdag te horen gekregen dat er in de bodem van de Oude Hortus achter het museum een zware loodverontreiniging is aangetroffen.

De boodschap is vooral vervelend voor de twee vaste tuinmedewerkers en de 25 vrijwilligers die hen eens per week helpen met werkzaamheden als snoeien, harken en gras maaien. Zij waren al eerder geïnformeerd.

Volgens het museum zijn er geen grote gevaren voor medewerkers en bezoekers Een grootschalige sanering is niet nodig en zou mogelijk ook funest zijn geweest voor de bijzondere dieren en oude bomen in de tuin. 

Maatregelen
Voor volwassenen en oudere kinderen is het risico van de grondvervuiling verwaarloosbaar, aldus het museum. Vooral als kleine kinderen grond in de mond krijgen, kan dat schadelijk zijn.

Om alle risico’s uit te sluiten, neemt het museum enkele maatregelen. Zo moeten deelnemers aan een begeleide buitenactiviteiten na afloop hun handen wassen. Daarvoor komt er een goede buitenkraan. Ook moeten bezoekers en medewerkers hun voeten gaan vegen op matten bij de ingangen van het museum en van het café in de tuin.

De tuinmedewerkers en vrijwilligers krijgen beschermende bedrijfskleding. Door de verbouwing van het museum en de coronosituatie is het al even geleden dat de vrijwilligers werkzaamheden hebben uitgevoerd in de tuin. Volgens een museumwoordvoerder kijken de vrijwilligers ondanks de vervelende boodschap ernaar uit weer aan de slag te gaan. Naar verwachting zal dat in april weer kunnen.

De zware loodverontreiniging kwam aan het licht tijdens bodemonderzoek dat nodig was voor de grootschalige renovatie van het Universiteitsmuseum. Het onderzoek werd later uitgebreid naar de tuin.

Ook van enkele andere stoffen werden verhoogde concentraties aangetroffen. In de Utrechtse binnenstad komt dat volgens het museum op meerdere locaties voor, vooral in de oude stadswijken. Lood werd gebruikt in producten als verf, dakbedekking, waterleidingen en bestrijdingsmiddelen.

Weer open
Het UMU afficheert zich als een familiemuseum en verzorgt daarnaast onderwijsprogramma’s voor basisscholen en middelbare scholen.

Het museum is sinds maart 2020 gesloten en wil in juni 2023 weer de deuren openen. Naar verwachting zullen dan jaarlijks 100.000 bezoekers de locatie tussen de Lange Nieuwstraat en de Nieuwegracht bezoeken. Ongeveer 30 procent daarvan is kind. Ook de Hortus die al sinds de achttiende eeuw op die plek in Utrecht gevestigd is, gaat dan weer open.

Advertentie