Marcel van Hooijdonk opnieuw horrorhuisbaas van het jaar

Foto Rood.

In het juryrapport staat dat Van Hooijdonk 'de gouden wringer' wint omdat hij zijn huurders te hoge servicekosten, illegale bemiddelingskosten en torenhoge huren laat betalen. Aangezien hij tientallen panden heeft in verschillende grote steden levert dit hem flink wat op.

De SP-jongeren wilden de prijs persoonlijk langsbrengen bij het landhuis van Van Hooijdonk. Hij was echter niet bereid om de actievoerders onder ogen te komen. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw schetst Van Hooijdonk als de klassieke huisjesmelker die veel winst maakt en zijn machtspositie ten opzichte van huurders misbruikt.

In Utrecht is Van Hooijdonk geen onbekende. Hij ligt regelmatig onder vuur. Zo waren er verschillende rechtszaken omdat hij studenthuurders van zijn panden bedreigde. In 2018 kreeg hij een boete van de gemeente van 10.000 euro omdat hij te weinig zou hebben gedaan aan het brandveilig maken van woningen in Overvecht.

Dit jaar was zijn nominatie onder meer te danken aan klachten uit Den Haag. In een pand aan de Binckhorstlaan zou achterstallig onderhoud zijn en hebben veel bewoners illegale bemiddelingskosten moeten betalen.

ROOD en de SP pleiten voor het bijbouwen van betaalbare en kwalitatief goede huurwoningen om de wind uit de zeilen van huisjesmelkers te halen. Daarnaast zou de macht van beleggers en vastgoedbazen verminderd moeten worden. De SP denkt dan aan een maximum aantal panden dat iemand in bezit mag hebben of het invoeren van een woonplicht.

Advertentie