Medezeggenschapsprijs gaat opnieuw naar Tilburg

Voor het tweede jaar op rij krijgen Tilburgse universiteitsbestuurders de Toffe Peer Award voor hun omgang met de medezeggenschapsraad. Andere bestuurders kunnen nog wat van hen leren.

Alle leden van medezeggenschapsraden kregen een vragenlijst toegestuurd van de twee landelijke medezeggenschapsorganisaties SOM (voor het hbo) en LOF (voor het wo): wat gaat er goed, wat kan er beter? Als het om medezeggenschap gaat, is de Universiteit van Tilburg is nog altijd de beste. Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. Collegevoorzitter Koen Becking van Tilburg kreeg van Annelou Veen van het LOF  een oorkonde overhandigd.

Ook de Tilburgse studenten verdienen een compliment, meent ze. “Het mes snijdt aan twee kanten. De studenten zijn kritisch, bereiden zich goed voor en zijn eager om hun inbreng te leveren. En dan gebeurt er ook echt iets mee. In Tilburg wordt een kritisch geluid gewaardeerd.”

De kunst is nu om andere universiteiten en hogescholen het goede voorbeeld van Tilburg te laten volgen, aldus Veen. “We willen graag dat het beter gaat verlopen en dat studenten beter gehoord worden. De verschillen tussen instellingen zijn nog steeds heel groot.”

Daarvoor is ook betere scholing van medezeggenschappers nodig, meent ze. Binnenkort opent het LOF de Medezeggenschapsacademie, die het hele jaar door een leertraject biedt. De onlangs gelanceerde cursus van De Politieke Zaal (met de wijze raad van oud-medezeggenschappers) is daar een onderdeel van.

Er is ook een Rotte Appel Award voor de onderwijsinstelling die het slechtst met de medezeggenschap omgaat. Daarvan wordt de ‘winnaar’ waarschijnlijk volgende week bekendgemaakt. Vorig jaar ging deze twijfelachtige eer naar de Hogeschool Leiden.

Advertentie