Meer aanmeldingen voor hbo en wo ondanks corona

Meer jongeren dan vorig jaar lijken te kiezen voor een hbo- of universitaire studie, foto Pixabay

Door de coronacrisis loopt alles dit jaar net even anders in het hoger onderwijs. Sommige instellingen publiceerden vorige maand nog fors lagere aanmeldcijfers dan in diezelfde periode vorig jaar. Er was nog hoop omdat de uiterlijke inschrijfdatum voor een hbo- of universitaire opleiding vanwege corona dit jaar met een maand was verlengd tot 1 juni.

De huidige situatie riep de vraag op of aankomende studenten wel op afstandsonderwijs zitten te wachten. Maar de universiteiten en hogescholen hielden de moed erin: studiekiezers zouden, net zoals in voorgaande jaren, nog massaal een eindsprint kunnen inzetten.

In de plus
Dat lijkt te zijn gebeurd. Zo hebben zich tot 1 juni 2020 ruim 169.000 studenten aangemeld voor een hbo-opleiding (associate degree, bachelor of master). Dat is 1,6 procent meer dan vorig jaar in dezelfde week, meldt de Vereniging Hogescholen. Vergeleken met de deadline van vorig jaar (1 mei) zijn er zelfs 4,3 procent meer aanmeldingen. 

Ook de universiteiten staan ruim in de plus. Daar hebben zich op dit moment ruim 99.000 nieuwe bachelorstudenten aangemeld, 6,5 procent meer dan in dezelfde week vorig jaar. Vergeleken met 1 mei 2019 is dat 6,1 procent meer. 

De eerste cijfers zijn dus zeker gunstig, al zijn aanmeldingen nog geen daadwerkelijke inschrijvingen. Het blijft vooral spannend of de internationale studenten die zich hebben aangemeld, na de zomer daadwerkelijk komen opdagen.

Advertentie