UU cijfers passen in landelijke trend

Minder aanmeldingen, bij hbo grotere daling dan bij universiteiten

UIT dijkgraaf UCU foto DUB
Vorig jaar ging minister Dijkgraaf in gesprek met aankomende eerstejaars tijdens de UIT. Foto DUB

In principe moeten studiekiezers zich vóór 1 mei aanmelden bij een bachelor in het hoger onderwijs. Voor opleidingen met selectie aan de poort, zoals geneeskunde of fysiotherapie, ligt de deadline al in januari. 

Nu zijn de aanmeldingen dus goeddeels binnen. De hogescholen tellen er ongeveer 134.000, tegen 141.000 vorig jaar rond deze tijd. Dat is grofweg 5 procent minder. Bij de universiteiten is het verschil kleiner: 104.000 aanmeldingen nu tegen 105.000 vorig jaar. 

Ook de Universiteit Utrecht verwacht op grond van de aanmeldcijfers een lichte daling van 2 procent voor de bacheloropleidingen. Daarnaast wordt een kleine stijging van 5 procent verwacht van het aantal masterstudenten.

Dalende trend
Het zegt vooral iets over de trend, want de ervaring leert dat vele duizenden studiekiezers alsnog afhaken. In het hbo gaat dat om ongeveer een derde en voor de universiteiten scheelt het bijna de helft. Sommigen nemen een tussenjaar of kiezen voor een studie in een ander land. Anderen hebben ze zich voor verschillende opleidingen aangemeld en komen er maar bij één opdagen. 

De universiteiten geven alleen totaalcijfers, maar de hogescholen kijken ook naar de diverse sectoren. Als de voortekenen niet bedriegen, gaan vooral de hbo-opleidingen in de techniek, landbouw en gedrag & maatschappij erop achteruit. De sector onderwijs doet het naar verhouding goed: daar is het aantal aanmeldingen bijna net zo hoog als vorig jaar in mei. 

De eerste tellingen van daadwerkelijke inschrijvingen komen meestal eind oktober. Na correcties en controles volgen dan in het voorjaar de definitieve cijfers, waarop de overheidsbekostiging is gebaseerd.

Associate degree
Er zijn overigens ook cijfers over de tweejarige associate degree-opleidingen van de hogescholen. Die tellen iets minder aanmelders dan vorig jaar, maar dat zegt niet zoveel. Het zijn kleinere aantallen en meestal gaan er bij die ad-opleidingen juist méér studenten van start dan er rond 1 mei zijn aangemeld. 

Advertentie