Vervolgacties desondanks niet uitgesloten

Minister Bruins wil toch in gesprek met de vakbonden

begin-mars-demonstratie protest Den Haag
Demonstratie tegen bezuinigingen kabinet in Den Haag. Foto DUB

Afgelopen zaterdag verliep het ultimatum van de vakbonden. Ze willen dat alle bezuinigingen op het hoger onderwijs en onderzoek van tafel gaan, anders kan er weleens gestaakt gaan worden. Een reactie van de minister hadden de bonden niet meer verwacht, zeiden ze donderdag, want die kregen ze al maanden niet.

Maar vrijdag liet de minister alsnog van zich horen. In een brief aan de vakbonden herhaalt hij nog maar eens dat hij zich aan de financiële kaders van de coalitie moet houden. “Ik kan daarom niet ingaan op uw eis om de bezuinigingen op het hoger onderwijs terug te trekken.” 

Werkdruk
De minister wil de bezuinigingen “zo verstandig mogelijk” uitvoeren en daarom wil hij er wel over praten met de vakbonden. Dat gesprek moet onder meer over de werkdruk gaan, waar de bonden zich grote zorgen over maken.

Bruins heeft 78 miljoen euro van het resterende budget van universiteiten gereserveerd voor het verminderen van de werkdruk. Dat geld speelt hij vrij door te bezuinigen op het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap. 

Nu de eisen van vakbonden CNV, FNV en AOb niet zijn ingewilligd, overleggen ze over mogelijke vervolgacties. Het ultimatum diende deels een juridisch doel: het verlopen ervan geeft ze de mogelijkheid om een ‘politieke staking’ uit te roepen. 

Het stakingsrecht gaat normaal gesproken over je werk, niet over je politieke voorkeuren. Dus zou je volgens UvA-hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp niet tegen kabinetsbesluiten kunnen staken. Maar de FNV geeft er een draai aan dat het wel een optie is. FNV-onderhandelaar Sam Verduijn: “Als we staken tegen bezuinigingen is dat ook vanwege de werkdruk. Die is volgens de arbeidsinspectie al veel te hoog. Daarom zou er juist geïnvesteerd moeten worden.”

De vraag is hoe groot het animo is bij werknemers om te staken. De vakbonden denken van wel. Na de deal over de onderwijsbegroting hebben ze het aan hun leden gevraagd. Bij de FNV is 85 procent bereid om over de resterende bezuinigingen te staken. Bij de AOb is dat zelfs 90 procent, zegt de vakbond. 

Maandag 13 januari heeft de FNV een ‘actievergadering’ met de achterban over vervolgacties.

Advertentie