Nieuw studentencomplex in De Uithof krijgt negenhonderd kamers

De locatie waar de High Five gebouwd gaat worden. Foto van website van Jebber dat het complex ontwikkelt voor de SSH

Het nieuwe gebouw komt op het weiland tussen de studentenflats De Johanna en De Cambridgelaan waar momenteel schapen grazen. De High Five wordt het vijfde grote studentencomplex op het Utrecht Science Park. Behalve in de twee eerder genoemde flats zijn ook in de De Bisschoppen en Casa Confetti aan de Heidelberglaan al studenten gehuisvest.

Van de geplande kamers in de High Five zijn er zo’n zevenhonderd zelfstandig met eigen voorzieningen. Tweehonderd woningen zijn onzelfstandig. Bij deze kamers worden de badkamer en keuken gedeeld, zo is te lezen in de zogenaamde bouwenvelop die de gemeente Utrecht heeft laten opstellen.

De onzelfstandige woningen worden minimaal 14 vierkante meter, en de zelfstandige woningen minimaal 20 vierkante meter. De gemeenschappelijke ruimte van de onzelfstandige woningen beslaat 17 vierkante meter. Ook de zelfstandige woningen hebben een gemeenschappelijke ruimte, die is 23 vierkante meter.

Tien van de zelfstandige woningen worden ingericht voor bijzondere doelgroepen met een beperking, een specifieke achtergrond of een bijzondere huisvestingsbehoefte. Deze woningen moeten ook rolstoelvriendelijk zijn. De gemeenschappelijke ruimtes zijn ook iets groter, namelijk 23 vierkante meter.

Horeca
Het gebouw, dat 74 meter hoog wordt, bestaat uit twee torens die aan de onderkant verbonden zijn met een stuk laagbouw. De bedoeling is dat de zelfstandige woningen in de torens en de onzelfstandige woningen in de laagbouw komen.

Onderin de laagbouw komt horeca, ruimte om te studeren, en mogelijk ook een sportschool. Een deel van deze voorzieningen is bestemd voor bewoners én niet-bewoners, maar er zijn ook voorzieningen die alleen bedoeld zijn voor bewoners. Alle faciliteiten moeten ook toegankelijk zijn voor mindervaliden.

“De plint wordt dé plek waar studenten elkaar ontmoeten”, is te lezen in de bouwenvelop.  De voorzieningen zijn volgens de SSH van belang omdat steeds meer studenten aangeven zich eenzaam te voelen. Bovendien wil de studentenhuisvester een gezonde leefstijl stimuleren. Zo zal de horeca gezond en betaalbaar eten en drinken verkopen.

Groen verdwijnt
Door de bouw van het complex zal er flink wat groen verdwijnen. De SSH wil dit compenseren door struiken en bomen om het complex te planten. Hoe hoog de huur van de woningen wordt, is nog niet bekend. In principe mag iedereen die voldoet aan de eisen van de SSH in de kamers wonen.

Omwonenden, belanghebbenden en andere geïnteresseerden kunnen tot en met aanstaande maandag kritiek leveren op de plannen in de bouwenvelop. Eind 2022 gaat de bouw van start. Het doel is om het complex in 2024 op te leveren.

Advertentie