Nieuwe campuscolumnisten willen studentenleven metaforisch beschrijven

Who are the nominees for DUB Campus Columnist 2021
Who are the nominees for DUB Campus Columnist 2021

Er was geen nieuwjaarsreceptie dit jaar om de winnaar van de Campuscolumnist 2021 bekend te maken. In plaats daarvan organiseerde de redactie een druk bezochte digitale bijeenkomst om de prijsuitreiking cachet te geven.

Hoofdredacteur Ries Agterberg benadrukte in zijn toespraak het belang van de menselijke maat in de artikelen die DUB in coronatijd schrijft. “Je spreekt niet meer alleen over de universiteit als organisatie, maar steeds vaker over het welzijn van de student en de medewerker. Het gaat nu meer om persoonlijke verhalen, zoals het ontbreken van contact, het combineren van privé en werk of het eindeloos digitaal vergaderen.”

Het is ook die aandacht voor de persoonlijke maat die terugkwam in de inzendingen voor de campuscolumnist. De één schreef over het volgen van een college vanuit de badkuip, de ander over de eerste keer dat de student na de eerste lockdown weer in de collegebanken mocht plaatsnemen en verdwaalt in het gebouw.

Eerder wees de jury al zes genomineerden aan, drie voor de Nederlandse en drie voor de Engelstalige campuscolumnist. Alle genomineerden hadden een filmpje gemaakt waarin ze zich dinsdag introduceren. De video met de introductie van de Nederlandse kandidaten staat boven dit verhaal. De video van de internationale studenten vind je verderop in dit verhaal.

En de Nederlandse campuscolumnist is....
De jury koos als winnaar Sophie Hudson voor de Nederlandse pagina's. De eerstejaars student van het University College Utrecht had in haar genomineerde column De kip humor gecombineerd met een serieuze ondertoon. Hoe houd je je als eerstejaars staande in een studentenhuis? Wanneer ben je een zeikwijf of iemand die durft voor zichzelf op te komen? Zij staat midden in het studentenleven en heeft volgens de jury een prettige schrijfstijl.

Toch had de jury ook veel waardering voor de twee andere genomineerden. Biologiestudent Kees van de Sanden koos met zijn column Vogelpolitiek voor een originele metafoor om de eeuwige strijd tussen kwaliteit en kwantiteit op de universiteit onder de loep te nemen.

En Sam van de Weerd, masterstudent Energy Science, doet in zijn column Ik zal jullie niet verraden precies wat een columnist moet doen. Hij brengt verwarring en zet de lezer aan het denken over de functie van virussen in ons bestaan.

De internationale winnaar is...
Naast Sophie Hudson, is ook de Hongaarse student Lili Svarzas gekozen als campuscolumnist. Zij schreef de column Where is home in a pandemic? Ze overtuigt de jury door haar bijna filosofische vraag stilistisch mooi te verwoorden. Waar je leven is, is je thuis, constateert ze. Dat verbeeldt ze door zich af te vragen wanneer je de koude het minst voelt als je midden in de nacht je gezicht wast met ijzig water.

Zij werd verkozen boven Silvio Ruberto, bachelorstudent Geschiedenis, die een originele column schreef over Fashion and segregation. Hij constateert dat lang niet al zijn medestudenten zoveel waardering hebben voor de wijk Overvecht, waar hij woont. Toch ziet hij meer parallellen tussen de mode van de internationale studenten en de jeugd uit Overvecht dan met de keuze van jasje-dasje van sommige traditionele studenten.

De andere genomineerde was Susanna Potestio, masterstudent Sustainable Development, die in haar column Lockdown characters levendig beschrijft hoe mensen verschillend reageren op het leven in een lockdown.

De winnaars krijgen allebei het Erik Hardemanstipendium van 1000 euro. Zij zijn de opvolgers van Francis van de Brink en Keerthi Sridharan.

Jury
Met tweeënveertig bijdragen lag het aantal inzendingen beduidend hoger dan vorig jaar. Dit jaar deden er zes medewerkers mee en waren er negen inzendingen van internationals.

De jury bestond dit jaar uit dichter en hoogleraar Moderne Letterkunde Geert Buelens, projectleider bij Parnassos Rosa Falkenburg, masterstudent Toxicology & Environmental Health Winnie Henderson en DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg.

Advertentie