Nog altijd veel eerstejaars verwacht

De Utrechtse Introductie Tijd 2019. Foto: DUB

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van universiteiten en hogescholen. De universiteiten tellen 6,6 procent meer vooraanmeldingen dan vorig jaar om deze tijd. De hogescholen staan drie procent in de plus.

Vooraanmeldingen zijn niet hetzelfde als inschrijvingen. Grofweg een derde van de vooraanmelders haakt alsnog af en staat op 1 oktober (de officiƫle teldatum) niet ingeschreven.

Buitenlandse studenten
Het zou kunnen dat met name buitenlandse studenten, door de coronabeperkingen, niet komen opdagen als het nieuwe studiejaar begint. Daar zullen vooral de universiteiten dan last van hebben: zij trekken meer internationale studenten dan de hogescholen.

Maar de vooraanmeldingen geven wel een trend weer. Jongeren weten het hoger onderwijs nog steeds te vinden. Een tussenjaar lijkt in crisistijd kennelijk minder aantrekkelijk dan beginnen aan een opleiding.

De hogescholen zien de belangstelling voor het leraarschap met ruim zes procent groeien. Met name de opleidingen tot leraar in het basisonderwijs (pabo) trekken meer eerstejaars. Alleen de economische en technische studies (de twee grootste hbo-sectoren) staan licht in de min. Al met al lijken de bacheloropleidingen net iets meer studenten te trekken dan vorig jaar.

Associate degrees
De tweejarige hbo-opleidingen (associate degrees) groeien nog steeds snel. Vorig jaar trokken ze achtduizend nieuwe studenten: de instroom was in drie jaar tijd verdubbeld. In de vooraanmeldingen staan ze wederom 20 procent in de plus. Met name Avans en de Hogeschool Rotterdam tellen veel ad-studenten.

Advertentie