Nog zeven Veni-beurzen naar UU

Foto: Wikimedia / M.M.Minderhoud

In totaal gaat het om 60 laureaten uit de sociale en geesteswetenschappen en 18 uit de toegepaste en technische wetenschappen. De komende drie jaar kunnen ze met de beurs hun onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De toekenning van de Veni-beurzen werd vorig jaar flink in de war geschopt door corona en door een grote hack bij NWO. Daardoor konden er in december alleen beurzen worden toegekend in de wetenschapsdomeinen exacte & natuurwetenschappen (ENW), en gezondheidsonderzoek & zorginnovatie (ZonMw) – 89 in totaal. 

Voorselectie
Om nodeloze inspanningen te voorkomen, werkt NWO met beknopte ‘vooraanmeldingen’. De onderzoeksfinancier maakt daaruit een eerste selectie zodat minder wetenschappers tijd verliezen aan het indienen van uitgebreide beursaanvragen. Alleen in het domein exacte & natuurwetenschappen vond deze voorselectie nog niet plaats.

Voor alle vier de wetenschapsdomeinen werden in 2021 in totaal 1.280 aanvragen gedaan waarvan er, deels na voorselectie door NWO, 759 werden ingediend als “volledige aanvraag”. NWO heeft er daarvan 167 gehonoreerd. Dat is 13 procent van het totaal en 22 procent van de uitgebreide aanvragen.

Vooral door het grote succes in de eerder ronde scoort de UU goed. Maar liefst 23 laureaten zijn verbonden aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast zijn er drie beurzen voor onderzoekers van het UMC Utrecht. Ook twee wetenschappers van het Hubrecht Laboratorium en één van het Prinses Maxima Centrum, beide gehuisvest op het Utrecht Science Park, behoren tot de gelukkigen.

De Veni-beurzen vallen onder het Talentprogramma van NWO. Beginnende wetenschappers maken aanspraak op de Veni-beurs, voor ervaren wetenschappers is er de Vidi-beurs en zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag doen voor de Vici-subsidie.

Veni-beurzen 2021

  

Universiteit Utrecht

 

23

TU Delft

  

16

Universiteit van Amsterdam

16

Universiteit Leiden

 

14

Vrije Universiteit

 

10

Wageningen Universiteit

9

Erasmus MC

 

8

Rijksuniversiteit Groningen

8

Universiteit Twente

 

8

Radboud Universiteit

7

Erasmus Universiteit

5

Groningen UMC

 

5

Radboud UMC

 

5

TU Eindhoven

 

5

Tilburg University

 

4

Leiden UMC

 

3

Universiteit Maastricht

3

Utrecht UMC

 

3

Hubrecht Instituut

 

2

NIOZ

  

2

Amsterdam UMC

 

1

Amsterdam UMC-AMC

1

Amsterdam UMC-VU

1

Astron (JIVE)

 

1

CWI

  

1

KITLV

  

1

KNAW

  

1

Nikhef

  

1

NWO-institutenorganisatie

1

Prinses Maxima Centrum

1

Spinozacentrum KNAW

1

Totaal

  

167

 

Advertentie