Boze en teleurgestelde reacties

Onderwijsprotest afgelast uit vrees voor geweld pro-Palestinabetogers

demonstratie cancelled Illustratie DUB
Illustratie DUB

In een brief van burgemeester Sharon Dijksma aan de Utrechtse gemeenteraad staat dat de veiligheidsdriehoek van Utrecht concrete informatie van buiten de stad ontvangen heeft “waaruit blijkt dat een pro-Palestina organisatie voornemens is de demonstratie te kapen. "Uit de informatie blijkt tevens dat geweld hierbij niet wordt geschuwd.”

De driehoek heeft geadviseerd om de demonstratie geen doorgang te laten vinden. “Dit omdat de veiligheid van de demonstranten op basis van deze informatie onvoldoende gewaarborgd kan worden”, staat in de brief. Ook schrijft de burgemeester dat er naar alternatieve locaties of vormen is gekeken om de demonstratie alsnog door te laten gaan, maar deze zijn niet gevonden.

Reacties:

Vakbonden AOb en FNV noemen het “vreselijk dat al die studenten, docenten en medewerkers die morgen in actie wilden komen, nu hun stem niet kunnen laten horen”.

Ook LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache is zwaar teleurgesteld, maar veel alternatieven waren er niet. “De gemeente zou de demonstratie sowieso verboden hebben.”

Burgemeester Dijksma betreurt dat de demonstratie morgen niet door kan gaan. “Ik maak mij grote zorgen dat in een tijd waarin het van grote waarde is om je mening te mogen uiten, er personen zijn die anderen onder dreiging van geweld deze vrijheid ontnemen.”

In de verschillende Whatsapp-groepen van de Universiteit Utrecht wordt met ontsteltenis gereageerd op het afgelasten van de demonstratie.

Rechtswetenschapper Bald de Vries probeerde in de afgelopen weken met opiniebijdragen op DUB en in andere media en als beheerder van een populaire appgroep UU-medewerkers te motiveren om mee te doen aan de demonstratie. 

In de appgroep waren deze week volgens hem al wat geruchten en discussies over de deelname van pro-Palestina-actievoerders die de demonstratie zouden willen kapen. “Maar mijn eigen inschatting was dat er zoveel mensen zouden komen dat dat niet zou gaan lukken.”

De Vries toont zich boos en teleurgesteld. Hij merkt op dat “het veiligheidsnarratief” steeds zwaarder lijkt te tellen en dat daardoor het demonstratierecht in gevaar komt. “Ik vertrouw erop dat de burgemeester inderdaad serieuze aanwijzingen heeft dat het mis zou kunnen gaan. Maar het is toch wel heel zorgwekkend dat misschien wel 10.000 mensen die wilden laten zien hoeveel erop het spel staat en hoeveel onrust er is in het hoger onderwijs dat nu niet massaal kunnen laten blijken. Dit komt het kabinet natuurlijk ook op allerlei manieren goed uit.”

Voor De Vries is het nieuws vers van de pers. Hij hoorde het toen hij vanmiddag klaar was met college geven. “Wat er nu moet gebeuren? Werkelijk geen idee.”

Voorzitter Luuk Bruijnen van de Utrechtse studentenunie Vidius meldt dat veel studenten die morgen hadden willen gaan demonstreren zich op dit moment bij hem melden met vragen. Maar ook Vidius is verrast. 

De bonden FNV en AOb hebben als organisatoren besloten de demonstratie af te blazen, zonder de studentenbonden daarbij te betrekken. Bruijnen vindt het lastig te reageren op het nieuws omdat er nog grote onzekerheid is en er ook nog overleg plaatsvindt. "Wij weten ook niet hoe het nu precies zit.”

Vidius heeft de afgelopen weken geprobeerd zoveel mogelijk Utrechtse studenten en studentenorganisaties te mobiliseren om mee te doen aan de demonstratie. In een appgroep zitten nu zo’n 500 mensen. Bruijnen: “De verwachting was dat er heel veel studenten zouden gaan.”

De Vidius-voorzitter betreurt het vooral dat die studenten nu waarschijnlijk de kans wordt ontnomen om een signaal af te geven. “Dat is erg jammer en zorgwekkend.”

Ook de koepelvereniging van de universiteiten heeft gereageerd op het afgelasten. UNL-voorzitter Caspar van den Berg schrijft op de website: “Het is een ongelooflijke domper voor de duizenden mensen die hun stem willen laten horen tegen deze desastreuze bezuinigingen op onderwijs en wetenschap. Uiteraard heb ik alle begrip voor het advies van de lokale driehoek en het besluit van de organisatoren. De veiligheid van de demonstranten, onze studenten en medewerkers, staat voorop. Het is bijzonder zuur dat – naar wij begrijpen een kleine groep mensen die geweld niet schuwt - de mogelijkheid tot demonstreren voor duizenden studenten en medewerkers wegneemt.”

WOinActie reist morgen niet af naar Utrecht nu de vakbonden de demonstratie hebben afgelast. De actiegroep van werknemers en studenten in het hoger onderwijs vindt het onbegrijpelijk dat de demonstratie is afgelast omdat “een onbekende groep de staking zou 'kapen' en daarbij 'geweld niet zou schuwen'. Op deze manier wordt het onmogelijk om nog grootschalige demonstraties te houden.” En: “Demonstratierecht is een grondrecht waarmee niet lichtvaardig kan worden omgegaan. Duizenden studenten en docenten stonden klaar om op donderdag 14 november te protesteren tegen de gigantische bezuinigingen op het hoger onderwijs door de regering-Schoof. Alle voortekenen zeiden dat het de grootste demonstratie in het hoger onderwijs ooit zou worden.” 

WOinActie schrijft verder te blijven protesteren: “Wij komen in de loop van de avond met een plan.”

Socialistische jongerenorganisatie Rood post in een van de appgroepen dat ze morgen toch gaat demonstreren. “We laten ons niet wegsturen door een burgemeester”. En “We strijden voor onze democratische rechten.”

Pro-Palestinagroepering

In een artikel van Trajectum, het nieuwsplatform van de Hogeschool Utrecht werd gisteren aan organiserende partijen gevraagd wat zij ervan vinden dat pro-Palestina actiegroepen zouden meelopen. Het medium baseert zich op een post op Instagram van de Vakbond Solidair met Palestina, Workersforpalestine, Linksinhetnieuws en free.palestine.nl. In die post staat: ‘Stop de bezuinigingen van het hoger onderwijs. Stop de financiering van oorlog en genocide’. De reactie van de organiserende partijen was, dat ze welkom zijn zolang de demonstratie vreedzaam blijft.

Advertentie