Oneerlijke concurrentie foodtrucks Uithof: ‘Zij staan hier gratis, ik betaal de volle mep’

Broodje Ben is één van de drie foodtrucks die het horeca-aanbod in De Uithof vergroten, foto DUB

“Daar schrok ik wel van”, vertelt Michelle van Uem, eigenares van broodjeszaak Eat Out aan het plein voor de UB. “Maar ik ben vooral teleurgesteld. Het USP heeft niet met ons overlegd en heeft alleen mededelingen via mail verstuurd. USP schrijft diversiteit te willen in het aanbod hier, maar dan is het onlogisch om een tweede optie neer te zetten waar je broodjes kunt kopen.”

Verplicht rouleren
Sinds het nieuwe collegejaar staat er elke werkdag in De Uithof een foodtruck die deel uitmaakt van de zogenoemde Foodtruck Carrousel. Op dit moment zijn dat Broodje Ben, Hoi Anh met Vietnamese streetfood en Tour de la Frite waar patat te koop is. Ze mogen op vier verschillende locaties staan en rouleren over de verschillende standplaatsen. Tot het begin van de zomervakantie waren er twee standplaatsen: één op het Coïmbrapad ter hoogte van de trap van het Langeveldgebouw en één op de Daltonlaan in Rijnsweerd waar een onderwijslocatie van de HU is gevestigd. De carrousel bestaat sinds maart 2016, daarvoor stond tijdens een proefperiode van enkele maanden (eind 2015 tot begin 2016) af en toe een foodtruck in De Uithof.

Utrecht Science Park, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht besloten afgelopen zomer om het aantal standplaatsen uit te breiden naar vier. “Dat hebben we gedaan omdat medewerkers en studenten enthousiast zijn over de carrousel”, laat Brechje Manschot van Utrecht Science Park weten. “Het uitbreiden van het aantal standplaatsen vergroot bovendien de leefbaarheid op het sciencepark en verbetert het voorzieningenniveau.” Nu bevinden drie van de vier standplaatsen zich op en rondom het pleintje bij het Coïmbrapad. De andere standplaats bevindt zich op de Padualaan ter hoogte van nummer 99.

Op deze vier standplaatsen rouleren nu dus de foodtrucks van Broodje Ben, Hoi Anh en Tour de la Frite. Maar het is ook de bedoeling dat de shoarmakraam van Mo & Zonen, die al sinds 2002 vast op het UB-plein staat, mee gaat doen in de Foodtruck Carrousel. Van Mo & Zonen wordt dan ook verwacht dat ze hun kraam gaan verplaatsen om mee te doen aan het rouleersysteem. Eigenaar Mo Korkmaz vindt dit moeilijk te verkroppen. “Ze moeten mij met rust laten. Wat mij pijn doet, is dat ze mij net zo behandelen als de nieuwkomers, terwijl ik hier met weer en geen weer al zeventien jaar sta. Ik heb ervoor geknokt. Ik begon hier al toen de universiteitsgebouwen en de bibliotheek nog een bouwput waren. En de eerste jaren waren heel moeilijk; door hard werken en volhouden heb ik het zo ver geschopt.”

Korkmaz is bang dat hij klanten misloopt wanneer hij mee moet gaan rouleren en niet meer op zijn vaste plek te vinden is. Maar boven alles voelt hij zich onredelijk behandeld. “Dit zou niemand accepteren. Dit is in alle opzichten in strijd met redelijkheid en billijkheid. Ik ben gedwongen mee te werken; er is zelfs gedreigd mijn vergunning in te trekken, dan wel niet te verlengen. Ik hoop dat ze snel inzien dat ze mij verkeerd behandeld hebben. Onbegrijpelijk.” Het argument om Mo & Zonen mee te laten doen in de carrousel is, volgens USP, om zo alle foodtrucks op het Utrecht Science Park onder dezelfde voorwaarden actief te laten zijn.

Oneerlijke concurrentie
Maar die voorwaarden blijken niet dezelfde te zijn. De foodtruckhouders betalen geen standgeld, terwijl de vaste ondernemers, inclusief Mo & Zonen, wel betalen voor hun plekje. De woordvoerder van USP: “Bij de start van de Foodtruck Carrousel in 2016 is besloten dat de deelnemende foodtrucks geen vergoeding hoeven te betalen voor het gebruik van de standplaats, omdat ervaren moest worden of het concept en de producten zouden aanslaan onder de medewerkers en studenten op het sciencepark en de standplaatsen rendabel zouden zijn”, verklaart de woordvoerder van USP.

Van Uem, van broodjeszaak Eat Out, hekelt de situatie: “Dat is natuurlijk niet eerlijk. We hebben dezelfde aanloop aan klanten en ik betaal de volle mep. Ze rekenen dit als een A-locatie. En ja, dat zou het ook zijn, als de bewegwijzering goed is, de gebouwen vol mensen zitten en het geen vakantie is.” Ze gaat verder: “USP gebruikt het argument dat het Science Park groeit, dus dat er meer klanten zijn om te verdelen. En ja, het groeit ook wel, maar het is nog niet zo druk als ze denken. Je zit hier nog steeds in een bouwput. Ze zijn hier gewoon een paar jaar te vroeg mee. Als de tram eenmaal rijdt en de gebouwen allemaal af en gevuld zijn, kan het misschien wel, maar nu verliezen we gewoon klanten.”

Remco van Broodje Ben zegt de reactie van de vaste ondernemers heel goed te snappen, maar vindt het ook jammer dat ze niet zelf in gesprek zijn gegaan met de foodtruckhouders. “Wij hadden deze locatie al op het oog toen we gevraagd werden om hier te komen staan. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Onze klanten zijn voornamelijk studenten, zo’n 70 procent denk ik, dus wat je nu ziet is dat de mensen die normaal naar de binnenstad gaan voor een broodje van ons, nu gewoon in De Uithof blijven hangen. Ook denk ik dat concurrentie alleen maar goed kan uitpakken voor iedereen. Het ligt er gewoon aan wat mensen willen en als je klanten tevreden zijn, komen ze wel terug. En anders moet je vernieuwen.”

Foodtrucks moeten ook gaan betalen voor standplaats
Stichting USP zegt de ondernemers de afgelopen jaren regelmatig te hebben geïnformeerd over de beoogde ontwikkelingen op het USP, middels 'individuele accountmanagementgesprekken' en via de Ondernemersvereniging Utrecht Science Park (OVUSP). Van Uem vond de communicatie echter ondermaats. “We hebben één keer een fysiek gesprek gehad, omdat ik daar zelf om gevraagd heb en het initiatief nam. Daar waren ook de pizzeria en Mo bij. Verder hebben ze alleen gecommuniceerd via mail en zijn ze niet in overleg gegaan. Bij dat ene gesprek hebben ze ook gezegd dat Mo bij de vaste kern hoort; hij staat hier al bijna zeventien jaar. Dat staat haaks op het voornemen hem op te nemen in de carrousel.”

Stichting USP wil graag opnieuw het gesprek aangaan met de horecaondernemers. “Nu de Foodtruck Carrousel zijn succes heeft bewezen, breekt er een logisch moment aan om aan deze ondernemers een vergoeding te gaan vragen voor het gebruik van de standplaatsen. We zijn ook groot voorstander van het opstellen van een horecavisie voor het gehele sciencepark, waarin met elkaar wordt vastgelegd hoeveel en welke horecavoorzieningen er op het sciencepark dienen te zijn en waar deze het beste kunnen worden geplaatst.” De stichting ziet het liefst dat de horecavoorzieningen zich zoveel mogelijk concentreren in het centrumgebied van het Science Park. “Dit stimuleert een bruisende en levendige plek waar medewerkers en studenten van alle verschillende organisaties in het science park gebruik van kunnen maken en waar ontmoetingen ontstaan die de community versterken”, aldus Manschot.

Van Uem heeft de voorkeur voor een wat grotere afstand tussen de voorzieningen. “Wat ik het liefst heb, is dat als er andere ondernemers komen staan, het drukker is in De Uithof en ze andere producten aanbieden. En dat ze op andere plekken gaan staan, in plaats van in een straal van honderd meter van elkaar.”

Advertentie