Onwel tijdens skireis: studentenverenigingen laten het er niet bij zitten

Foto: Pixabay

“We zijn in gesprek geweest met de verenigingen en gaan concrete stappen zetten”, zegt preses Eize Atzema van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). “Zodra alle verenigingen ermee akkoord zijn, weten we welke we definitief gaan nemen.”

Relatief veel verenigingen uit verschillende steden hebben volgens Atzema te maken gehad met leden die onwel werden tijdens de skireis in maart. “Inmiddels zijn 28 gevallen bij ons gemeld. Omdat veel gevallen in hetzelfde gebied, rond dezelfde tijd, zijn geweest, willen we samen met de verenigingen optrekken.”

Geen sporen
“We weten natuurlijk niet wat er precies is gebeurd, maar studenten zijn wel erg ziek geworden”, zegt Atzema. “Het lijkt erop dat daar iets aan de hand is of is geweest. Ook de verhalen die bestuurders gehoord hebben, wijzen daarop”, zegt Atzema.

Hoewel in eerste instantie werd gedacht dat de studenten waren gedrogeerd, werd er in de bloedanalyse geen sporen van GHB aangetroffen. Ook uit vervolgonderzoek, waar naar sporen van andere soorten drugs werd gezocht, blijkt dit niet. “Wel waren ze sterk onder invloed van alcohol – een van de drie had zelfs schrikbarend veel alcohol in het bloed”, bevestigt Florent Crouhy, de Franse officier van justitie die het onderzoek leidt, aan het Nijmeegse Universiteitsblad Vox.

Klachten
Eind maart beëindigden de Utrechtse studentenverenigingen UVSV en USC vervroegd hun skireis in het Franse Risoul. Negen leden waren onwel geworden. De studenten hadden “bijzondere” klachten, waarbij ze door hun benen zakten, hevig trilden en rolden met hun ogen. Ook leden ze aan geheugenverlies en moesten ze overgeven.

Niet veel later kwamen meer gevallen boven water van onwel geworden studenten uit andere steden die in hetzelfde gebied op skireis waren. Hierbij ging het om dertien leden uit Leiden, Leeuwarden, Maastricht en Nijmegen.

Advertentie