Van links naar rechts: Marco Derks, Eliane Fankhauser en Frank Hendriks.

Opeens staan er drie promovendi op de kandidatenlijst van de U-raad

Body: 

Promovendi: ze zijn met velen maar ze stellen zich zelden verkiesbaar voor de U-raad. Tot dit jaar. "Met zoveel aio's is het eigenlijk raar dat er al die jaren geen enkele promovendus in de raad zat."

Promovendi: ze zijn met velen maar ze stellen zich zelden verkiesbaar voor de U-raad. Tot dit jaar. "Met zoveel aio's is het eigenlijk raar dat er al die jaren geen enkele promovendus in de raad zat."

De U-raad staat aan de vooravond van een stevige verjongingskuur. Drie promovendi hebben zich namelijk kandidaat gesteld voor de verkiezingen van de U-raad, die aanstaande maandag beginnen. Twee van hen zullen naar alle waarschijnlijkheid een zetel bemachtigen.

Met hun enorme achterban (ruim een kwart van het wetenschappelijk personeel bestaat uit promovendi) is het eigenlijk volstrekt logisch dat promovendi een plekje in de raad bemachtigen. Toch was er jarenlang geen aio aan de vergadertafel te bespeuren.

Jeroen Goudsmit was in 2013 de eerste promovendus in lange tijd die zich kandidaat stelde. Al sinds 1999 zat er geen promovendus in de U-raad, zegt hij op basis van de archieven van het Promovendi Overleg Utrecht (Prout).

"Het is voor promovendi lastiger om twee jaar de raad in te gaan", zegt Goudsmit. "Je hebt een contract voor vier jaar, dus er is een grotere kans dat je je termijn niet af kunt maken. En dan zijn er ook nog slechts eens in de twee jaar verkiezingen, waardoor het maar voor een kleine groep aantrekkelijk is."

Gelukkig is er ook voor promovendi compensatie voor raadswerk, legt Goudsmit uit. "Ik krijg als compensatie een paar maanden langer doorbetaald. Daardoor promoveer ik nu pas in mei, en niet in januari, toen mijn contract oorspronkelijk zou aflopen."

Dat promovendi zo lang niet in de raad zaten, is vooral cultureel bepaald, denkt Goudsmit. "Bij sommige andere universiteiten is het gebruikelijker dat promovendi in de raad zitten. In Maastricht is de helft van het wetenschappelijk personeel in de raad promovendus."

Frank Hendriks is één van de drie promovendi die zich kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen die aanstaande maandag beginnen. De scheikundige promoveert momenteel bij Bert Weckhuysen, een van de winnaars van de Spinozaprijs, zeg maar de Nederlandse Nobelprijs.

Hendriks kan de zittingstermijn van twee jaar waarschijnlijk niet afmaken. "Het is de bedoeling dat ik in het najaar van 2016 promoveer. Daarna moet iemand anders mijn werk in de U-raad overnemen. "

Hendriks zegt dat het belangrijk is dat promovendi ook goed vertegenwoordigd worden in de U-raad. "Promovendi vormen een kwart van het wetenschappelijk personeel. Of meer. Het is eigenlijk raar dat er al die jaren geen enkele promovendus in de raad zat. Iedereen is natuurlijk druk met zijn onderzoek, maar het is belangrijk dat promovendi in de raad zitten."

Facebook Twitter Whatsapp Mail