Overnachting op Sonnenborgh hoofdprijs in renovatie-loterij

Om de renovatie van de museumtuin te bekostigen, houdt sterrenwacht Sonnenborgh een loterij met als hoofdprijs een overnachting. Foto: Sonnenborgh

De sterrenwacht is gebouwd in 1853 aan de Utrechtse singel en staat bovenop een bastion uit 1552. Vanwege wateroverlast is er groot onderhoud nodig om de monumentale stadswal te beschermen. De terrassen die om de sterrenwacht heen liggen, moeten voor deze renovatie opengebroken worden. “Als de museumtuin dan toch open moet, is het een goed moment om deze ruimte opnieuw in te richten”, zegt directeur Maarten Reichwein. Het geld van de loterij wordt gebruikt om de tuin te renoveren en onderdeel te maken van het museum.

De museumtuin kent een rijke geschiedenis. Reichwein: “Sonnenborgh is al eeuwen een bijzondere plek voor de wetenschap. Vanaf 1639 was hier de eerste Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht. Vroeger werd hier de juiste tijd bepaald aan de hand van de meridiaanlijn, die dwars door het museum én de tuin loopt. Wetenschappers die destijds de exacte tijd wilden weten, kwamen dat meten op Sonnenborgh. In 1854 richtte wetenschapper Buys Ballot hier het KNMI op.” Lang was Sonnenborgh een wereldberoemd instituut, gespecialiseerd in onderzoek naar de zon door wetenschappers als Marcel Minnaert en Kees de Jager. Eind jaren 90 kreeg de sterrenwacht een publieksfunctie.

Corona
De coronapandemie heeft er financieel hard in gehakt voor de sterrenwacht. “Daarom hebben we hulp nodig”, zegt Reichwein. “Voor de pandemie had Sonnenborgh een goede financiële positie, maar toen moesten we dicht. Lang waren er geen museumbezoekers, scholen, rondleidingen, cursussen en sterrenkijkavonden.” Het museum, dat deels gefinancierd wordt door de Universiteit Utrecht, hoopt dat het publiek daarom wil helpen om de renovatie te realiseren. Door een lot te kopen, maak je ook nog eens kans op een unieke overnachting.

In de museumtuin, tussen de gebouwen van de sterrenwacht, staat tijdelijk een tent te wachten op de winnaars. De verkoop van de loten start op de langste dag van het jaar: 21 juni. Een lot kost 25 euro en is verkrijgbaar via de website van Sonnenborgh. Bij de hoofdprijs is naast de overnachting ook een feestelijk ontvangst, diner van restaurant Hemel & Aarde en een nachtelijk bezoek aan de sterrenwacht inbegrepen. De volgende dag is er ontbijt bij de tent met uitzicht op de singel. Andere prijzen zijn bijvoorbeeld een Utrechts bierpakket of een privé-rondleiding. Reichwein gaat één nacht proefslapen: “Ik moet onze glamping natuurlijk wel even testen."

Advertentie