Personeel universitaire ziekenhuizen staakt voor beter loon

Spandoek van UMC in Actie in 2018. Foto: DUB

De universitaire ziekenhuizen van Amsterdam, Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht doen mee aan de staking. Alleen Nijmegen ontbreekt. Het gaat om bijna 80 duizend medewerkers in alle beroepslagen van de ziekenhuizen, zoals onderzoekers, laboranten, schoonmakers en receptionisten.

Alle planbare zorg vervalt en alleen de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draaien door. Welke afdelingen er verder open blijven, verschilt per universitair ziekenhuis.

Onderhandelingen
De staking komt voort uit stroef lopende cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Die bood voor dit jaar geen loonsverhoging. In 2022 zou er wel 3,5 procent loon bijkomen voor verpleegkundigen en doktersassistenten en 1 procent voor de overige groep werknemers in het ziekenhuis, plus een eenmalig bedrag van 750 euro. Voor 2023 ligt er nog geen bod.

“Wij vinden dat iedereen er qua koopkracht op vooruit moet gaan en dat gebeurt nu niet”, licht FNV-woordvoerder Danielle van Essen de onenigheid toe. De FNV eist een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle werknemers en een extra toeslag als medewerkers kort van tevoren worden opgeroepen.

Ook aan de werkdruk moet volgens de stakers meer gedaan worden. “Die was al hoog, maar de coronacrisis heeft dat nu onder een vergrootglas gelegd”, zegt Van Essen. Vakbond CNV wees het bod van de NFU eveneens af.

De NFU zegt dat ze gezien de financiële beperkte middelen onmogelijk aan alle wensen kan voldoen. “In onze optiek is ons gezamenlijk belang: er moet geld naar de zorg en naar zorgpersoneel vanuit Den Haag.”

Extra geld
Deze week werd duidelijk dat het demissionaire kabinet structureel 675 miljoen euro uittrekt om de salarissen in de zorg te verhogen. Een deel daarvan gaat naar het personeel in universitaire ziekenhuizen. Middeninkomens in de zorg gaan er door het extra geld 1,5 procent op vooruit.

De NFU is blij met het extra geld dat het kabinet uittrekt voor zorgpersoneel. Daar dringt de werkgeversorganisatie al langer op aan. De FNV noemt het een “eerste goede stap”, maar vindt het niet voldoende voor koopkrachtbehoud van álle zorgmedewerkers. De staking van dinsdag gaat dus gewoon door.

Advertentie