Voor het oprichten van Journal of Trial & Error

Promovendus Stefan Gaillard en alumnus Martijn van der Meer op Forbes 30 Under 30

Stefan Gaillard en Martijn van der Meer foto Forbes
Stefan Gaillard en Martijn van der Meer Foto Forbes

"Wetenschap gaat niet altijd gepaard met ontdekkingen - soms gaat het ook gepaard met mislukkingen. Maar die mislukkingen worden niet gedeeld met de bredere gemeenschap, ook al dragen ze bij aan kennis." Dit zijn de woorden waarmee Forbes Magazine de aanwezigheid van Gaillard en van der Meer op hun lijst rechtvaardigt. In 2018 richtte het duo het Journal of Trial & Error op, een onafhankelijke, open-access publicatie die een brug wil slaan tussen het beeld van wetenschap en de wetenschap zoals die wordt beoefend, door te laten zien dat het wetenschappelijke proces soms rommelig kan zijn. De eerste editie verscheen in 2020. DUB sprak toen de initiatiefnemers

De 30 onder de 30-lijst werd gelanceerd in 2011 en omvat categorieën zoals financiën, energie, sport en entertainment, om er maar een paar te noemen. Elke categorie heeft een lijst van dertig winnaars en zij mogen op het moment van publicatie niet ouder zijn dan 30 jaar. De lijst is zo succesvol dat het Amerikaanse zakenblad nu een 30 Under 30-top organiseert, gericht op gedreven jonge professionals, en een 30 Under 30-app onderhoudt met inhoud specifiek gericht op deze doelgroep. 

"We kunnen ons afvragen wat deze lijsten betekenen en dat doen we ook, maar desalniettemin: we zijn erg trots dat we zijn geselecteerd!", schreven Gaillard en van der Meer op X. Gaillard voegde toe dat de vermelding voor hem "een jeugddroom die uitkomt" is. Ze zijn de enige Nederlanders in de categorie Wetenschap & Gezondheidszorg.

Gaillard is wetenschapsfilosoof en na zijn studie in Utrecht is hij nu promovendus bij de Radboud Universiteit. Hij bestudeert de hype en beloftes rondom nanomedicijnen, medische desinformatie en desinformatie, en wetenschapshervorming. Daarnaast werkt hij nog bij de UU als projectcoördinator voor het interdisciplinaire platform De Nieuwe Utrechtse School en draagt als blogger bij aan DUB. 

Van der Meer behaalde zijn bachelor Geschiedenis aan de UU en is nu promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij onderzoekt hoe en waarom zorgen over de gezondheid van kleuters collectieve activiteiten in de opkomende Nederlandse verzorgingsstaat motiveerden. Hij werkt ook als beleidsmaker aan de Universiteit van Tilburg.

Vorige maand reikte het Journal of Trial & Error de eerste Trial & Error Award uit in samenwerking met de Jonge Akademie Utrecht. De prijs is bedoeld als kritiek op academische procedures bij het beoordelen van onderzoeksprojecten.

 

Advertentie