Protestmars van Utrechtse studenten tegen bomenkap Amelisweerd
Acties tegen de A27 zijn niet nieuw. In de jaren 70 en 80 vonden tevergeefs hevige protesten plaats tegen de aanleg van de snelweg die door het bos van Amelisweerd zou gaan lopen. De huidige protesten worden gevoerd tegen de verbreding van de weg waarvoor opnieuw honderden bomen gekapt moeten worden. De stad en de provincie Utrecht zijn ook tegen de kap, maar het kabinet houdt vol dat die noodzakelijk is om de weg te verbreden. Studenten voor Amelisweerd (SvA) ziet dit plan als één van de vele voorbeelden van wanbeleid van de overheid. “De klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de milieucrisis en de wooncrisis schreeuwen om een andere koers, maar de overheid blijft stug vasthouden aan achterhaald beleid zonder na te denken over wat er nodig is voor een leefbare samenleving. We willen dat Kaag (partijleider van D66, red.) in de formatie vasthoudt aan haar eerdere uitspraken tegen de verbreding”, laat Lianne Suurenbroek van de studentenactiegroep weten.
De studenten verzamelen zich op donderdag 14 oktober om 14.00 uur op het Domplein. Hier zijn een aantal korte speeches en muziek te horen. Rond 15.00 uur begint de protestmars richting het bos met als geschatte aankomsttijd 16.30 uur op de Weide Ter Vermaeck, vlakbij Theehuis Rhijnauwen. Hier staan informatiekraampjes en wordt soep geserveerd. De Utrechtse band Neef treedt op, die een lied voor en over Amelisweerd maakte.
De actievoerders hopen dat ze de bomen kunnen redden. Het natuurgebied is erg belangrijk voor onder andere studenten, zeggen zij in een persbericht, omdat zij vaak wonen in kleine studentenkamers. Amelisweerd is ‘de achtertuin’ van velen die rust zoeken in de natuur. Op de website ikgadeboomin.org, waar 2600 mensen hebben aangegeven op te willen komen voor het behoud van de bomen, laat SvA weten dat zij het bos desnoods met hun lichaam zullen beschermen. Ze pleiten voor beleid dat past binnen een duurzame en klimaatbewuste agenda: een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur op de Ring Utrecht en “meer bomen in plaats van minder”.