Stap vooruit richting betere bereikbaarheid Science Park

Provincie Utrecht werkt toe naar uitbreiding dienstregeling tram 22

tram in het USP
Foto DUB

De financiële middelen zijn “een belangrijke stap en voorwaarde”, zo meldt woordvoerder Jelmer Geerds van de verantwoordelijke gedeputeerde. Gebaseerd op het bedrag dat in het nieuwe coalitieakkoord voor OV beschikbaar is gesteld, wordt er voor 2026 een miljoen gereserveerd ten behoeve van een structurele inzet van tram 22 in het weekend, zegt Geerds. Eerst moet er middels pilots nog beter worden uitgezocht wat de belangrijkste vervolgstappen zijn voor de dienstregeling. Daarvoor is in 2024 en 2025 respectievelijk 100.000 en 200.000 euro gereserveerd. 

 Op 14 april was er een geslaagde, eerste pilot, gericht op voetbalsupporters. De voetbalsupporters maakten gretig gebruik van de tram. Voor de volgende pilot “willen we prioriteit geven aan de inzet van de tram bij de open dagen van de hogeschool en de universiteit op het Utrecht Science Park”, laat Geerds weten. Hiervoor mikken ze op twee zaterdagen komend najaar. Verder wil de provincie begin 2025 onderzoeken of de tram structureler tijdens thuiswedstrijden van FC Utrecht kan rijden.

De verzoeken aan de gemeente Utrecht om de tramdienstregeling uit te breiden en de vraag om een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park, lijkt dus volop in behandeling. 

De vervolgstappen staan allemaal echter nog niet vast. Het grootste obstakel voor de uitvoering is het personeelstekort bij Qbuzz, wat ook al een probleem is voor de huidige dienstregeling. Ook moet er voor de thuiswedstrijden van FC Utrecht rekening gehouden worden met de beschikbaarheid van voldoende veiligheidspersoneel. 

Advertentie