Rambam trekt extra beelden UVSV in vanwege onjuiste beeldvorming

Zijn tijdens de kennismakingstijd van UVSV de astmamedicijnen van aspirant-lid Bente wel of niet weggegooid? Ja, zeiden de makers van Rambam in hun uitzending van 11 januari. Een undercoverfeut legde tijdens de kennismakingstijd met een verborgen camera een gesprek vast met Bente die bevestigend antwoordt op de uitspraak “wel echt super slecht dat ze gewoon medicijnen weggooien”. In het programma Jinek waar UVSV en Bente hun verhaal mochten doen, zei ze dat het klopte dat haar medicijnen waren kwijtgeraakt door een misverstand, maar ze waren niet bewust weggegooid. Bente vond dat haar woorden in de mond waren gelegd.

Rambam die niet bij Jinek mocht komen, plaatste de volgende dag een langer fragment van het gesprek tussen de undercoverfeut en Bente op Facebook om zijn gelijk te halen. Daarin schetsen de makers de context van het gesprek ("wat vooraf ging aan de vraag aan Bente over dat ze haar medicijnen hebben weggegooid...") en is te zien dat ook Bente zelf zegt dat haar medicijnen zijn weggegooid. Ook vertelt Bente dat ze twijfelt of aspirant-leden van UVSV aan de bel zouden trekken over incidenten tijdens de kennismakingstijd. Aanleiding voor de redactie om te stellen dat Bente haar verhaal bij Jinek mogelijk had aangepast: “Hoewel we begrijpen dat Bente mogelijk uit loyaliteit naar haar vereniging UVSV haar verhaal achteraf heeft gewijzigd, willen wij met onze beelden laten zien hoe het werkelijk is gegaan”.

Rambam 3.jpgScreenshot uit het bewuste Facebookfilmpje van Rambam

Op 25 januari verwijderde Rambam het aanvullende beeldmateriaal van Facebook na, zoals de redactie op Facebook meldt, een gesprek te hebben gehad met Bente. Zij herhaalde in dit gesprek met de programmamakers wat zij al bij Jinek had gezegd: haar medicijnen zijn niet bewust weggegooid. De redactie schrijft: “Wij hebben Bente onze excuses aangeboden voor de onjuiste beeldvorming rondom haar”.

Een woordvoerder van Rambam kan niet toelichten op basis van welke gronden de makers hebben gekozen om zich aan te sluiten bij de lezing van Bente rondom het incident en welke beelden op Facebook precies getuigen van “onjuiste beeldvorming”. De woordvoerder benadrukt echter wel dat het statement uitsluitend van toepassing is op het extra Facebookfilmpje en niet op de gehele uitzending ondanks dat er in de uitzending door de programmamakers ook werd gesteld dat de medicijnen van Bente werden “weggegooid”.

Volgens de makers van Rambam blijft daarnaast ook overeind dat UVSV in strijd met de gedragscode handelde. “Op een melding van Bente bij de artsencommissie dat zij haar medicijnen niet meer had, werd immers de medicatie niet aan haar teruggeven.”

Advertentie