Recordaantal Vidi-beurzen toegekend, 15 beurzen naar Utrechtse onderzoekers

Foto: Pixabay

Acht Vidi-beurzen gaan naar de faculteit Betawetenschappen. Karl Barry onderzoekt de positieve interacties tussen planten die kunnen helpen bij de aanpak van klimaatverandering. Agathe Chaigne onderzoekt waarom en hoe cellen in tweeën splitsen. Ivan Kryven ontwikkelt een theorie die het gebruik van calculus ook voor netwerken mogelijk maakt. Till Miltzow doet onderzoek naar oplossingen van specifieke algoritmische problemen. Marta Pieropan onderzoekt fano-variëteiten. Wioletta Ruszel doet onderzoek naar de oppervlaktestructuren van kristallen. Frederik Verweij onderzoekt hoe onze organen communiceren via kleine nano-bubbels. Tenslotte onderzoekt Daan Weits waarom plantenstamcellen niet van zuurstof houden. 

Daarnaast gaan er twee beurzen naar de faculteit Geesteswetenschappen: naar Robert Flierman en Dorothea Gädeke. Flierman doet onderzoek naar de letterkunst en briefuitvoering in het vroegmiddeleeuws Europa. Gädeke theoretiseert het begrip vrijheid en hoe dat samenhangt met de ervaring van onvrijheid. 

Overige faculteiten
Lisette Hornstra en Caroline Junge van de faculteit Sociale Wetenschappen krijgen beide een Vidi-beurs. Hornstra onderzoekt hoe leerkrachten in het basisonderwijs, door hun dagelijkse interacties met leerlingen de verschillen in sociaal-economische en culturele achtergronden op lange termijn versterken of verminderen. Junge doet onderzoek naar een betere voorspelling van taalontwikkeling, waarbij hersen-, kind- en ouderkenmerken worden geïntegreerd. 

Ook Eva Knies van de faculteit Recht, Economie Bestuur en Organisatie (REBO) krijgt een Vidi-beurs beurs. Zij onderzoekt of people management onbedoeld negatieve effecten heeft op de prestaties en het welzijn van medewerkers. Bij het UMC Utrecht krijgt Andras Spaan een beurs. Hij onderzoekt aangeboren immuniteitsfouten bij mensen die lijden aan ernstige stafylokokkeninfecties. Ten slotte krijgt de Garaycochea-groep van het Hubrecht Instituut een Vidi-beurs. Zij doen onderzoek naar metabolisme dat DNA aanvalt. 

Dip in aanvragen
Maar liefst 625 wetenschappers deden in 2021 een gooi naar de beurzen voor ervaren onderzoekers, die maximaal 800.000 euro bedragen. Zo’n hoog aantal aanvragen is sinds 2011 niet meer voorgekomen. Van hen heeft 16 procent de beurs ook daadwerkelijk gekregen.

In 2020, in het begin van de coronacrisis, probeerden slechts 402 onderzoekers een Vidi-beurs te bemachtigen. Deze dip verklaart misschien waarom het er een jaar later zo veel zijn.

Bron: NWO.

Met het geld kunnen 101 winnaars de komende vijf jaar hun eigen onderzoeksgroep opzetten. Ze gaan onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen, zoals reukverlies na corona, de invloed van planten op klimaatverandering en de kansen van ondernemers met een lichamelijke of cognitieve beperking.

Meer mannen dan vrouwen dienden een aanvraag in, maar vrouwen waren wel succesvoller. Van de mannen kreeg 15 procent de beurs, van de vrouwen 18 procent. In totaal zijn er 53 mannelijke laureaten en 48 vrouwelijke.

Aantal toegekende Vidi-beurzen per instantie

Universiteit Utrecht13
Technische Universiteit Delft8
Erasmus MC Rotterdam7
Universiteit van Amsterdam7
Wageningen Universiteit7
Universiteit Leiden7
Amsterdam UMC6
Rijksuniversiteit Groningen6
Radboud Universiteit6
Technische Universiteit Eindhoven5
Leids Universitair Medisch Centrum5
Vrije Universiteit Amsterdam4
Universiteit Maastricht3
Erasmus Universiteit Rotterdam2
Universiteit Twente2
Nederlands Kanker Instituut2
Radboud UMC2
Maastricht UMC1
UMC Groningen1
UMC Utrecht1
Centrum Wiskunde & Informatica1
Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER)1
Hubrecht Institute1
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis1
Royal NIOZ1
SRON Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek1

 

 

Advertentie