Universiteit ziet geen reden tot ingrijpen

Rijksuniversiteit Groningen hekelt critici van proefschrift

Foto: Wikipedia

Een dag na je promotie van elf vakgenoten horen dat je proefschrift niet in orde is, dat gebeurt zelden. Het overkwam Luc Koning nadat hij in november aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op een leesmethode voor het basisonderwijs. De critici vinden zijn werk benedenmaats en vroegen de universiteit er publiekelijk afstand van te nemen. 

Dat is de universiteit niet van plan, blijkt uit een reactie. In een brief aan de critici schrijft rector magnificus Jacquelien Scherpen dat de normale procedure is gevolgd en dat het proefschrift een voldoende kreeg. Daarmee is de kous af. 

Onzorgvuldigheden
De elf hoogleraren en universitair docenten vinden dat de conclusies in het proefschrift niet goed zijn onderbouwd, onder meer omdat Koning oude meetmethodes heeft gebruikt. Dat laatste erkenden de promotoren van het proefschrift al eerder, maar ze stelden ook dat enkele “onzorgvuldigheden” in het proefschrift “geen afbreuk doen aan de wetenschappelijke kwaliteit”.

Rector Scherpen verwijt de elf nu dat ze hun kritiek pas na de promotieplechtigheid opstuurden en bovendien openbaar maakten. “Het was eleganter geweest om de nadere reactie van de RUG af te wachten.”

Aangepast
Peter de Jong, emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de UvA en woordvoerder van de elf, wilde vooraf het promotiefeestje niet verstoren, maar vond het “onverantwoord” om te wachten met het publiceren van de kritiek, zegt hij desgevraagd. De promovendus presenteerde op LinkedIn en op andere plekken veel sterkere conclusies dan hij op basis van zijn onderzoek kon trekken, zegt De Jong. Het beeld ontstond dat geldende leesmethodes de prullenmand in kunnen, terwijl dat niet klopt. 

Inmiddels heeft Koning zijn communicatie aangepast. De Jong hoopt dat er ook nog een inhoudelijke reactie komt. “Dat de juiste procedure is gevolgd hebben wij niet betwist, maar in die procedure is dus wel een proefschrift goedgekeurd dat elf experts als onvoldoende beoordelen.” Ook zou hij graag zien dat de onderliggende data openbaar worden.

Advertentie