Rubicon-beurzen voor 22 jonge onderzoekers

Banner nwo voor Rubiconbeurs

In oktober maakte NWO de eerste ronde toekenningen van het jaar 2021 bekend, en nu de tweede en derde ronde. Dit keer werd 23,7 procent van de 93 ingediende aanvragen gehonoreerd.

Klimaatrechtszaken
De beurswinnaars onderzoeken onder meer wat rechters van elkaar kunnen leren om klimaatrechtszaken te beslissen, hoe door intensieve landbouw verarmde bodems weer in balans kunnen worden gebracht en waarom veranderingen in het DNA kunnen leiden tot ziekte.

Van de 22 laureaten gaan er 8 naar de Verenigde Staten en 6 naar het Verenigd Koninkrijk. Anderen kozen bijvoorbeeld voor Canada, Frankrijk, Mexico of Singapore. Met de beurs kunnen ze tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering hangt af van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

De meeste beurzen gingen dit keer naar de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.

Utrechtse winnaars
De Utrechtse winnaar is Tom Wood. Post gaat naar het MIT in de Verenigde Staten voor een onderzoek naar het letterlijk herstellen van een gebroken hart. Hij wil nieuwe peptiden ontdekken die in staat zijn om specifieke biomarkers met hoge affiniteit te binden om zo ontstekingen bij aan atherosclerose gerelateerde hart- en vaatziekten te verminderen.

Er is ook een beurs voor Anna-Luna Post die in Utrecht promoveerde, maar nu bij de Universiteit van Amsterdam werkt. Zij gaat twee jaar naar Cambridge met een onderzoek naar de verstrengeling van handel en wetenschap in de zeventiende-eeuwse Nederlandse Republiek.

Advertentie