UU’ers in actie tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs

Samen protestborden maken: ‘Welkom bij de Eppo-Calyps’

Protestbordenmaken demonstratie bezuinigingen HO Ethiek Instituut, foto DUB
Medewerkers van met name het Ethiek Instituut bereiden zich voor op donderdag, foto DUB

Zo zie je academische medewerkers niet vaak: op hun hurken op de grond, in de weer met scharen, stiften en stukken karton. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Zestien UU-medewerkers werken geconcentreerd aan hun protestborden.

Voor organisatoren Ugur Aytac (34), universitair docent Politieke Filosofie, en Ingrid Robeyns (52), hoogleraar Ethiek van Instituties en coördinator van de Utrechtse WhatsApp groep voor het onderwijsprotest, is vanavond niet alleen een praktische voorbereiding op het protest van donderdag. Het is vooral een moment om aan elkaar te laten zien dat academische gemeenschap belangrijk is om samen dingen voor elkaar te krijgen.

Aytac heeft zich aangesloten bij het protest omdat hij de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs een existentiële bedreiging vindt voor de democratie.”Goed functionerende universiteiten zijn essentieel voor een bloeiende samenleving.”’  Hij denkt niet dat de bezuinigingen met één protest van tafel worden geveegd. "Ons verzet tegen de bezuinigingen zal meer lijken op een marathon dan een sprint. Om het vol te kunnen houden heb je een beweging nodig. Die kun je bouwen tijdens avonden als deze.”

Tijdens het gesprek komt Robeyns lachend langslopen. "De bordenmakers worden gehinderd door lege pennen." Daarna draait ze zich naar ons toe: "Je moet de humor er wel inhouden anders is het niet meer leuk." 

Hoogleraar Marcel Verweij houdt een fles Orangina omhoog om te vragen wie wil. 

Protestborden maken ethiek instituut 14 november, dub

Hoogleraar Politieke Filosofie & Economische Ethiek Rutger Claassen (46), is aan de slag met een bord met daarop de tekst ‘Welkom bij de Eppo-Calyps’. Zijn letters heeft hij te groot gemaakt waardoor de tekst niet past en hij opnieuw moet beginnen. 

Een tafel ernaast zegt Willemien Sanders (57), universitair docent bij Media- & Cultuurwetenschappen, lachend: “Dit is dus wat je op de kleuterschool leert. Netjes schrijven en kleuren”. Vrolijk gaat ze verder met haar protestbord. 

De man met de Orangina schenkt collega’s een glaasje in. 

Claassen vertelt dat de meeste aanwezigen net een bijeenkomst van het Ethiek Instituut hebben gehad. Na de discussie over ethiek zijn ze allemaal hiernaartoe gekomen om samen protestborden te maken. “Het is een van de vele dingen die wij kunnen”, zegt Claassen met een knipoog.

Paula Keller (27) bevindt zich onverwachts tussen de voorbereidingen van het protest. Zelf gaat ze pas volgend jaar beginnen met haar werk als universitair docent aan de UU; op dit moment is ze verbonden aan Cambridge. Ze was op doorreis vanuit Hannover naar het colloquium gekomen en besloot erna haar collega’s te helpen. ‘Er zijn vergelijkbare dingen aan de hand in het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt het hoger onderwijs consequent ondergefinancierd. Sommige departementen geesteswetenschappen worden gesloten.”

De Orangina-man is inmiddels overgestapt op het uitschenken van rode wijn. De academici staan nu voor een praktische probleem: er is maar één wijnglas. Ze laten zich niet kennen en besluiten over te stappen op plastic bekertjes.

protestborden, 14 november, ethiek instituut, foto DUB

Promovendus Emma Kopeinigg (25) is vanavond aanwezig om te helpen met het kleuren van borden. “Het gemeenschappelijke doel tegen de bezuinigingen is een belangrijk streven. Ik ben net begonnen als PhD-student en ik wil niet de kans missen om mij tegen de aangekondigde bezuinigingen uit te spreken.’

Vanavond zijn hier vooral medewerkers van het Ethiek Instituut, maar iedereen is welkom”, benadrukt Ingrid Robeyns. “Het is veel leuker om samen protestborden te maken. Daarnaast hebben we ‘zoals ze dat zeggen’ een neoliberale universiteit waarbij iedereen vooral bezig is met diens eigen werk en doelen. We moeten onszelf weer laten zien wat het betekent om een academische gemeenschap te zijn. Wat er ook gebeurt: we hebben toch ons best gedaan. Ik geloof dat we er allen sterker uit zullen komen!”

Lijkt het je ook leuk om met gelijkgestemden protestborden te maken? Er liggen nog kansen. 

Vanavond roept studentenvakbond Vidius studenten van de hogeschool en de universiteit op om bij Pnyx protestborden te maken. Het pand staat aan het Princetonplein 9 op het Utrecht Science Park en de sessie is tussen 18 en 21 uur.

Ook worden er op verschillende departementen en opleidingen van de Universiteit Utrecht een protestbordsessie georganiseerd op donderdagochtend, zoals bij Keltisch en bij Sociale Geografie & Planologie, bij het departement Educatie & Pedagogiek en het departement Social, Health & Organizational Psychology.

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) komt donderdagochtend om 11 uur bij elkaar om protestborden te maken in het kantoor van studentenvakbond LSVb aan de Drieharingenstraat 6 in Utrecht.

De demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs van 1 miljard euro en de langstudeerboete begint donderdag 14 november om 13 uur in het Moreelsepark bij het Centraal Station. Vandaaruit lopen de demonstranten naar het Domplein. De geplande eindtijd van de bijeenkomst is 15 uur. Het bestuur van de Universiteit Utrecht heeft iedereen opgeroepen mee te demonstreren.

Advertentie