Tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs

UU-bestuur roept alle UU’ers op te demonstreren op 14 november

alternatieve opening academisch jaar, foto DUB

Ruim 1 miljard euro wil het kabinet bezuinigen op het hoger onderwijs. Voor de Universiteit Utrecht betekent dit dat ze volgend kalenderjaar 35,1 miljoen moet bezuinigen. Grotere klappen worden in de jaren daarna verwacht. De contouren van deze bezuinigingen beginnen zich af te tekenen met als meest verontrustend nieuws dat het faculteitsbestuur van Geesteswetenschappen wil stoppen met de opleidingen Italiaans, Keltisch, Frans, Duits, Religiewetenschappen en Islam & Arabisch. Door de manier waarop de Geesteswetenschappen worden gefinancierd in combinatie met de bezuinigingen, is het volgens de decaan onmogelijk om kleine opleidingen nog in de lucht te houden.

Veel medewerkers en studenten zijn zich al aan het voorbereiden op de demonstratie van 14 november en nu laten het universiteitsbestuur en de decanen weten volledig achter de actie te staan. Ze roepen alle UU’ers op naar de demonstratie te komen en elkaar te mobiliseren. De vier leden van het universiteitsbestuur zullen ook aanwezig zijn en meelopen van het Moreelse Park naar het Domplein, staat in een verklaring (zie kader) die vandaag op de UU-site is verschenen. 

Wie gaat demonstreren doet er goed aan om de handreiking demonstreren te lezen, schrijft het bestuur. Als het aantal medewerkers en studenten dat gaat demonsteren heel hoog is waardoor onderwijs niet kan doorgaan, dan spreekt de UU van een “overmachtssituatie”. Dan is maatwerk en overleg nodig om het onderwijs in te halen. Wat de precieze afspraak is over tentamens in een dergelijke overmachtssituatie, is niet duidelijk. Of tentamens moeten doorgaan en of studenten hun herkansing behouden is niet bekend. De universiteit verwacht daar later duidelijkheid over te kunnen verschaffen, zegt een woordvoerder van de UU.

De landelijke demonstratie wordt georganiseerd door de vakbonden FNV, Aob en verschillende groeperingen als WOinActie. In Utrecht proberen medewerkers en studenten een eigen geluid te laten horen tijdens de demonstratie. In verschillende whatsapp-groepen worden hiervoor ideeën verzameld en acties voorbereid. Via opinies op DUB laten medewerkers weten wat ze vinden van de bezuinigingen in het algemeen en op het wegbezuinigen van zes opleidingen bij Geesteswetenschappen in het bijzonder. Op 18 oktober gingen zo’n duizend studenten al de straat op om te protesteren tegen de langstudeerboete

Het statement van het bestuur en de decanen van de Universiteit Utrecht: 

Steun het protest tegen bezuinigingen hoger onderwijs op 14 november
Op 14 november protesteren medewerkers en studenten van universiteiten en hogescholen in Utrecht tegen de ingrijpende bezuinigingen op het hoger onderwijs. Wij, het College van Bestuur en de decanen, staan volledig achter deze actie en roepen iedere student en medewerker van de Universiteit Utrecht op om zich aan te sluiten en hun stem te laten horen. Ook het College van Bestuur is aanwezig bij het protest.

Voor de toekomst van onderwijs en onderzoek
De geplande bezuinigingen zetten de toekomst van Nederland onder druk. Investeren in wetenschap en innovatie is van groot belang om maatschappelijke veranderingen mogelijk te maken. Een grote opkomst op 14 november helpt onze boodschap aan het kabinet kracht bij te zetten: stop de bezuinigingen en kies voor de waarde van wetenschap . Samen kunnen we een duidelijk signaal afgeven.

Programma van de dag
De protestdag wordt georganiseerd door de vakbond FNV samen met onderwijsbond AOb  en partners als WOinActie. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een demonstratie die om 13.00 uur vertrekt vanuit het Moreelsepark en zal eindigen op het Domplein. We hopen op een hoge opkomst. Ook vanuit de UU.

Demonstreren tijdens werk- of onderwijstijd
Voor wie vragen heeft over deelname tijdens werk- en/of onderwijstijd: er is een handreiking opgesteld over demonstraties en stakingen, die ook voor deze dag geldt. Bekijk de handreiking vooraf als je van plan bent mee te doen.

Meld je aan en laat je horen.

Via de websites van onder andere FNV  en AOb kun je je aanmelden voor het protest. Je kunt ook een petitie  ondertekenen en LinkedIn-berichten van UNL liken en delen (bijvoorbeeld dit bericht over de brandbrief ).

Laat je stem horen en neem collega’s en medestudenten mee!

College van Bestuur en decanen

Advertentie