Protest tegen fossiele tak van TNO
Scientist Rebellion blokkeert ingang Vening Meineszgebouw

Een middelbare schoolklas luistert om 9 uur voor het Vening Meineszgebouw op het Utrecht Science Park (USP) naar een mini-college over de klimaatopwarming van Guus Dix, de woordvoerder van Scientist Rebellion en onderzoeker aan de Universiteit Twente. De scholieren zouden eigenlijk die ochtend lezingen volgen over klimaat en circulaire economie, maar vanwege de blokkade kan dat niet meer.
Dix grijpt het moment aan om de klas bij te praten over de gevolgen van het boren naar olie en gas, die ervoor zorgen dat de aarde snel opwarmt. “Wetenschappers weten dit al dertig jaar lang. Het is duidelijk wat we moeten doen: niet meer zoeken naar olie en gas, maar we zien dat het nog heel lastig is om er daadwerkelijk mee te stoppen.”
Gaswinning Waddenzee
Daarom staat Scientist Rebellion ook voor het Vening Meiniszgebouw, waar TNO zit. Ze protesteren tegen de plannen om gas te winnen onder de Waddenzee. Dix: “Veel organisaties hebben zich tegen deze boringen uitgesproken. We willen dat TNO en de Mijnraad de minister negatief adviseren over de boringen onder de Waddenzee.”
Klimaatminister Hermans is momenteel in gesprek met gasbedrijf NAM over mogelijke gasboringen onder de Waddenzee. Als dit gebeurt, kan de bodem verzakken en in combinatie met de zeespiegelstijging zou het wad niet meer droogvallen met alle gevolgen voor de biodiversiteit. Ook raakt de Waddenzee dan waarschijnlijk zijn beschermde Unesco-status kwijt.

De fossiele industrie is volgens Guus Dix niet ver te zoeken op de campus van de UU. In het Vening Meineszgebouw huizen ook de aardwetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU). “Veel van die onderzoekers bij Aardwetenschappen hebben nauwe banden met de fossiele industrie en er zitten ook UU’ers in de Mijnraad.” De Mijnraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat de klimaatminister adviseert over de verlening van mijnbouwvergunningen.
Fossiele samenwerkingen
De UU houdt de deur voor de fossiele industrie toch nog open, ondanks haar eerdere belofte om geen nieuwe samenwerkingen meer te willen met fossiele bedrijven die zich onvoldoende committeren aan het Parijs-Akkoord. Dix: “Dat is ook waarom we hier staan. Het College van Bestuur van de UU maakt geen duidelijke keuze over nieuwe samenwerkingen met fossiele bedrijven die de klimaatcrisis verergeren.”
De actie van Scientist Rebellion krijgt kritiek van UU’ers. In het gebouw zit naast Aardwetenschappen, ook de andere departementen van Geowetenschappen, waaronder het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Ook de wetenschappers die niet samenwerken met de fossiele industrie en naar oplossingen zoeken voor de klimaatcrisis, worden geraakt door de blokkade. Dix: “We hebben veel gesprekken gehad, ook met Aardwetenschappers die het moeilijk vonden dat we het gebouw blokkeerden, omdat ze aan oplossingen werken. Daarom hebben we uiteindelijk besloten om onze actie te richten op het TNO-gebouw.”
Scientist Rebellion besloot vanwege deze kritiek daarom kort na de blokkade de zijkant van het gebouw weer toegankelijk te maken. Hierdoor kunnen mensen via de fietsenstalling weer naar binnen. De middelbare schoolklas kan daardoor toch nog de lezingen volgen.