Huisvester wil kamerzoekers keuze bieden

SSH stopt met hospiteren in nieuwe complexen

High Five in aanbouw
Studentencomplex High Five in aanbouw, rechts het complex 'De Cambridgelaan'. Foto DUB

De nieuwe regel geldt al voor de studentencomplexen ‘Baobab’ en ‘Opaalweg’ die sinds kort klaar zijn. In de Baobab nabij het Diakonessenhuis komen vanaf oktober 206 studenten te wonen. Aan de Opaalweg in Utrecht-Zuid hebben al 200 nieuwe bewoners hun intrek genomen. 

Ook op complexen die in de komende jaren in gebruik worden genomen, zoals ‘Wisselspoor’ aan het begin van de Amsterdamsestraatweg (335 woningen) en ‘High Five op het Utrecht Science Park (921 woningen), zal niet gehospiteerd worden.

Hospiteren voor sommigen “lastig”
Het aangepaste beleid is terug te vinden in het nieuwe ondernemingsplan van de studentenhuisvester SSH. Studenten met de langste inschrijfduur komen als eerste in aanmerking voor kamers en studio’s in recent opgeleverde en nog te bouwen complexen. Als de eerste bewoners verhuizen, zal deze procedure ook gelden voor hun opvolgers. 

Huizen in deze complexen mogen dus geen hospiteeravonden organiseren. Tot nu toe waren SSH-bewoners gewend zelf hun voorkeur uit te mogen spreken voor een nieuwe bewoner. Dat gebeurt meestal na een hospiteeravond waarvoor de vijftien kamerzoekenden met langste wachttijden een uitnodiging ontvangen.

“We willen studenten die bij ons staan ingeschreven de keuze bieden”, zo laat een woordvoerder weten. “Er is een groep studenten die hospiteren om verschillende redenen “lastig” vinden. Die studenten kunnen ervoor kiezen om te reageren op aanbod van kamers waarvoor dat niet nodig is.”

De SSH baseert zich onder meer op een onderzoek naar het hospiteersysteem dat vorig jaar verscheen. Daarin staat dat het hospiteersysteem positieve kanten heeft. Zo bevordert het de sociale samenhang in een huis. Maar er zijn ook groepen kamerzoekers die meer moeite hebben met het systeem, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn in vergelijking met andere studenten minder kans te maken.

Niet afschaffen
De studentenhuisvester kondigt aan ook in gesprek te gaan met huurdersvereniging BoKs over de voor- en nadelen van het hospiteersysteem. Maar de woordvoerder benadrukt dat het nieuwe beleid alleen van toepassing is op nieuwe complexen, en bijvoorbeeld ook niet op het grote Tuindorp-West Complex dat binnenkort grondig gerenoveerd wordt. 

“Bestaande huizen kunnen gewoon zelf blijven bepalen aan welke nieuwe bewoner zij de voorkeur geven”, zo benadrukt de woordvoerder. “Als bewoners graag blijven hospiteren dan respecteren we dat. Dat gaan we niet afschaffen.” 

Wat vinden studenten eigenlijk van dat hospiteren? We vroegen het ze zelf:

De zin en onzin van het hospiteren
De zin en onzin van het hospiteren

Advertentie