‘UU moet Israëlische agressie veroordelen’

Studenten vragen in petitie om steun aan Palestijnen

palestinademo in utrecht foto X - Utrechtse socialisten
Foto X, Utrechtse socialisten

De initiatiefnemers vinden het uitblijven van een standpunt van de universiteit onbegrijpelijk. Door de situatie van de Palestijnen in Gaza niet te benoemen, zou de universiteit zich schuldig maken aan ‘institutionele hypocrisie’.

In de petitie die zondag online ging, schrijven zes masterstudenten van de faculteit Geesteswetenschappen en één alumnus van het University College Utrecht dat het stilzwijgen in tegenspraak is met het universitaire beleid van politieke neutraliteit. Juist door de positie van de Palestijnen niet te benoemen zou de UU partij kiezen. De opstelling zou ook niet passen bij wat studenten in colleges over kolonialisme en mensenrechten te horen krijgen.

Verder moet de universiteit erkennen zelf een rol te spelen in het in stand houden van het Israëlische beleid. De UU wordt daarom gevraagd haar banden met Israëlische partneruniversiteiten te verbreken. De petitie was dinsdagochtend 712 keer ondertekend.

Maandag plaatste de UU een statement op haar website waarin de universiteit haar ‘bezorgdheid’ uit over de situatie in het Midden-Oosten. Volgens een woordvoerder was de universiteit al van plan met een dergelijk bericht te komen. Het statement moet dus niet gelezen worden als een antwoord op de petitie.

De universiteit zegt van meerdere kanten verzoeken te hebben gekregen om zich fermer uit te spreken. “We begrijpen de oproep tot stellingname”, zo schrijft de universiteit in het statement. “Toch is dat niet onze rol als UU. Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut.”

De universiteit zegt tegelijkertijd wel ruimte te willen bieden aan studenten en medewerkers om standpunten en gevoelens te delen. Daarbij wordt wel “een dringend beroep” gedaan aan alle studenten en medewerkers om “de rust en eenheid te bewaren met aandacht en respect voor elkaar”.

Eerder eisten studenten en medewerkers in Amsterdam al dat hun universiteitsbestuur het geweld in Gaza veroordeelt. In de Verenigde Staten leidde een brief waarin studenten steun uitspraken voor de Palestijnen tot grote ophef waardoor het universiteitsbestuur in verlegenheid werd gebracht. Verschillende studenten die de brief ondertekend hadden, trokken hun steun terug nadat conservatief-rechtse websites hun namen hadden gepubliceerd.

Tags: israel | Palestina | oorlog

Advertentie