Studenten zetten hoofd Studentenzaken in het zonnetje tijdens Vidius-feest

Foto: sfeerbeeld van het Vidius-feest. Eigen foto Vidius.

Student Engels Bram van Beerendonk is afgelopen donderdag in de Bassment in de Voorstraat uitgeroepen tot beste bestuurder van een studievereniging van de UU. Van Beerendonk was vorig jaar voorzitter van Albion en wordt volgens Vidius geprezen omdat hij zijn relatief kleine vereniging levendig en financieel gezond hield. Ook heeft hij goede contacten met andere besturen binnen en buiten de UU.

Beste UU-medezeggenschapper van het jaar is Tom Buster. De student Pedagogische Wetenschappen zette zich als universiteitsraadlid “met hart en ziel” in om seksueel wangedrag van studenten en docenten tegen te gaan, laat Vidius in een toelichting weten. Daarnaast werkte Buster er hard voor om de stem van zijn studentenachterban terug te laten komen in de medezeggenschap. Buster stond vorig jaar ook al op de lijst van veelbelovende studenten van DUB.

De zogenoemde Vidius-Awards werden dit jaar uitgereikt tijdens een Awardshow & Lustrumfeest. Normaal gesproken gebeurt dit tijdens de Nacht van de Professoren waarbij hoogleraren en docenten als dj optreden. Vanwege de coronarestricties werd dit jaar voor een andere opzet gekozen. De studentenunie zette de awarduitreiking op het programma van het feest waarmee de organisatie haar tienjarig bestaan vierde.

Voorafgaand aan het evenement konden personen genomineerd worden voor de verschillende prijzen. Op de avond zelf werd gestemd door de aanwezigen.

Daadwerkelijk luisteren
Opvallend was dat er ook een prijs was voor een medewerker van de universiteit. Afdelingshoofd Studentenzaken Marieke de Bakker werd geëerd vanwege haar uitzonderlijke inzet voor het Utrechtse studentenleven. Volgens de studenten heeft De Bakker het leven van de studentenorganisaties in het afgelopen jaar een stuk prettiger gemaakt, ondermeer door met hen de consequenties van de coronamaatregelen voor de universiteit en de studenten te bespreken. “Elke keer wanneer vanuit het Rijk veranderingen werden aangekondigd, vroeg Marieke om feedback en om de mening van studentenorganisaties.”

Vidius roemt de manier waarop De Bakker “daadwerkelijk” luisterde naar de inbreng van studenten, open stond voor kritiek en streefde naar de beste oplossingen. “Zonder Marieke was er afgelopen jaar minder mogelijk geweest voor studenten en had bijvoorbeeld de introductieweek voor verenigingen er een stuk somberder uitgezien.”

De studentenunie deelt met die laatste toevoeging wellicht ook een sneer uit naar de hogeschool. In tegenstelling tot de UU stond die geen overnachtingen en feesten met alcohol toe in de introperiode, tot onvrede van HU-studenten.

Werk voor twee
Verder was er onder meer nog een prijs voor hogeschoolstudent Helen de Rooij. De voorzitter van de Sportraad was de beste bestuurder in de categorie van gezelligheidsverenigingen, sportverenigingen, culturele verenigingen, religieuze verenigingen en hun koepels. De Rooij moet de prijs delen met collega-bestuursleden Gert Top (ex-HU-student) en Sander Heshusius (afgestudeerd UU-bachelor Natuurwetenschap & Innovatiemanagement).

De drie deden afgelopen jaar elk werk voor twee. Al vroeg vielen drie bestuurders van de zeskoppige Sportraad weg. Maar door de “extreme inzet” van de resterende drie was daar weinig van te merken, aldus Vidius. “Alle Studentensportverenigingen mogen deze drie ontzettend dankbaar zijn!”

Tags: vidius

Advertentie