Studentennieuws van een hete zomer

foto DUB

Kamers weer moeilijk te vinden…
Het is traditie in aanloop naar het nieuwe studiejaar: berichten over de wooncrisis onder studenten. De Amsterdamse omroep AT5 meldt dat zelfs buitenlandse tweedejaars in de knel komen, als ze na een jaar uit hun woning moeten. “Het voelt als een mes in de rug.”

Maar waar haal je extra kamers vandaan? In Eindhoven zijn de mogelijkheden voor kamerverhuur verruimd. “Mensen kunnen zo iets bijverdienen, ze maken een jonge student blij, en ze helpen de regio.” In Wageningen en Nijmegen moeten studenten misschien hun kamer delen.

Van de Universiteit Utrecht kregen de internationale studenten te horen dat ze beter niet naar Utrecht konden komen als ze nog geen kamer hadden.

… en koele kamers nóg moeilijker…
In een Groningse studentenflat stijgt de temperatuur soms tot wel 50 graden, zeggen de huurders. Lokale partijen hebben vragen gesteld. Niet alleen flats, maar ook tijdelijke (studenten)woningen kunnen flink warm worden.

… maar misschien toch energietoeslag!
Kan de airco aan? Een student heeft een rechtszaak gewonnen van de gemeente Nijmegen over de energietoeslag van 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeente wilde, op advies van het kabinet, die toeslag niet aan studenten geven. Zo’n onderscheid tussen studenten en andere inwoners valt niet te rechtvaardigen, vindt de rechter.

Krijgen alle uitwonende studenten nu alsnog geld? Dat is niet bekend. Sommige gemeenten gooien het roer om, andere (nog) niet. Dus misschien moet je nog even wachten met die airco.

Introweken weer populair…
De introductieweken voor nieuwe studenten zijn populair als altijd. Daar heeft de coronacrisis geen einde aan gemaakt. De eerstejaars leren in groepjes de stad en hun onderwijsinstelling kennen, met alle verenigingen en disputen die erbij horen. In sommige steden, zoals Utrecht, kunnen mbo’ers ook meedoen, al is het animo daarvoor niet overweldigend.

… en studentenverenigingen ook
Prinses Amalia wordt voorlopig geen lid van het corps, vermoedelijk vanwege de rel rond mannelijke leden die vrouwen uitscholden voor hoeren en sperma-emmers. Het is niet bekend of ze een andere vereniging uitkiest. Maar andere studenten staan in de rij om lid te worden van een vereniging, ook voor het Amsterdamse corps.

Advertentie