Toch introfeesten en kampen bij studieverenigingen, uitbreiding UIT

De introductie van roeivereniging Orca was vorig jaar ook met anderhalve meter afstand. Foto DUB

Begin deze maand reageerden studie- en sportverenigingen boos op een besluit om introfeesten en introkampen te verbieden. In een brief uitten zo’n vijftig verenigingen hun onbegrip voor de strikte opstelling terwijl de ontwikkeling van de coronasituatie gunstig is.

Eind vorige week kregen zij positief nieuws van de universiteit. Het UU-bestuur heeft zijn opstelling aangepast naar aanleiding van een nieuwe brief van minister Van Engelshoven. Deze werd naar de instellingen gestuurd na de persconferentie van 19 juni waarin landelijke versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd.

Van Engelshoven zegt in de brief nog geen beslissing te willen nemen over het loslaten van de anderhalve meter in het hoger onderwijs. Dat doet ze 13 augustus. Maar de organisatie van sociale activiteiten als introductiekampen mag doorgaan zolang de anderhalve meter als uitgangspunt wordt gehanteerd en mogelijke andere beperkingen zoals maximale groepsgrootte worden nageleefd.

Landelijk beleid volgen
De UU schrijft nu dat landelijke beleid te willen volgen en de kampen van studieverenigingen dus te kunnen toestaan. Tegelijkertijd wijst de universiteit er wel op dat de verenigingen een grote verantwoordelijkheid op zich nemen. Feesten en kampen moeten worden georganiseerd in nauw contact met de verhuurders van accommodaties en zo nodig ook met betreffende gemeenten.

“Het is in de nieuwe situatie die vanaf 26 juni geldt mogelijk om dit soort activiteiten op anderhalve meter doorgang te laten vinden, maar ons advies is om hier terughoudend mee te zijn", laat het UU-bestuur de verenigingen weten. "Wees je bewust van de complexiteit van het naleven van de coronamaatregelen tijdens dergelijke activiteiten en de verantwoordelijkheid die je hebt als organisatie.”

Vertrouwen in besturen
Stan Liebrand, voorzitter van studentenunie Vidius, is blij met de koerswijziging van de UU. Ook de UU-verenigingen zijn volgens hem tevreden. “Onze pijnpunten zijn weggenomen, daarvoor verdient de UU complimenten. De besturen van de verenigingen kunnen nu zelf bepalen hoe ze binnen de kaders van de overheidsmaatregelen hun activiteiten gaan organiseren.”

Liebrand erkent dat een kamp organiseren waarbij deelnemers anderhalve meter afstand moeten houden niet eenvoudig is. Maar hij heeft vertrouwen in de besturen van de verenigingen. “Ik hoorde bijvoorbeeld van een vereniging die vast groepjes gaat vormen van leden die ’s nachts ook samen in één ruimte slapen. Verder wordt vooral naar buitenactiviteiten gekeken.”

Directeur Studentenzaken Marieke de Bakker vindt niet dat de UU in eerste instantie een ondoordacht of voorbarig besluit heeft genomen. “Dat eerdere besluit was genomen op basis van de coronamaatregelen van de overheid en de informatie die we toen hadden. We zitten in een pandemie en dingen kunnen snel veranderen. Nog steeds. De GGD waarschuwt daar ook voor."

HU blijft bij verbod
Opmerkelijk is dat de HU het verbod op introductieactiviteiten voor studieverenigingen wel in stand houdt. Volgens Liebrand heeft de hogeschool laten weten het eerdere besluit niet aan te passen. “Daarover is er grote onvrede bij de studieverenigingen van die instelling. We begrijpen het ook niet zo goed en willen heel graag nog met de HU in gesprek.”

In de brief van de minister staat overigens ook dat organisatoren onder strikte voorwaarden toestemming mogen vragen voor evenementen met toegangstesten waarbij aanwezigen geen anderhalve meter afstand hoeven te houden. Marieke de Bakker verwacht dat dit niet van toepassing zal zijn bij de activiteiten van studieverenigingen, maar wel bij de kennismakingstijd van de grote studentenverenigingen en bij de UIT.

Het bestuur van de UIT liet dit weekeinde weten dat er een dag wordt toegevoegd aan de algemene introductietijd. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor een festival op 19 augustus waarbij gecontroleerd gaat worden op een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs. De gemeente moet dit plan overigens nog officieel goedkeuren.

Advertentie