Eén op twintig trams rijdt niet

Tram naar USP valt nog steeds vaak uit

tram in het USP
Foto DUB

Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarrapport OV van de Provincie Utrecht. In dat rapport staat dat de oorzaak voor de problematiek deels ligt bij hardnekkige storingen met de wissels. In 2021 zorgden dezelfde mankementen ook al voor overlast. Vooral bij halte P+R Utrecht Science Park gaat het fout met de ‘assentellers’, systemen die passerende trams moeten detecteren. Die functioneren bij slecht weer niet naar behoren. De provincie is bezig met oplossingen om de storingen tot een minimum te beperken. De rituitval is daardoor nu al afgenomen, zegt provinciewoordvoerder Miranda Mens in het AD.  

In het rapport staan ook nog andere oorzaken voor de rituitval: de vervoerder had te maken met een toegenomen personeelstekort, stakingen en een hoog ziekteverzuim begin 2022 wegens corona. Dat gold overigens niet alleen voor de trams: bij de bussen steeg de rituitval daardoor zelfs van 0,53 procent in 2021 naar 3,1 procent in 2022.

Ondanks de problemen zijn reizigers over het algemeen tevreden over de tram, die ze beoordeelden met een 8,0. Passagiers waarderen de netheid van de trams, de reisinformatie en het gemak van het in- en uitstappen. En als er geen storing is, rijden bijna alle trams op tijd: slechts 1,9 procent is te laat.

Advertentie