Universiteit gaat meer samenwerken met Local2Local

Voorbeeld van samenwerking tussen Local2Local, wetenschappers en de UU-cateraar in Future Food Lab uit 2019. Foto DUB

Het Utrechtse initiatief van Local2Local is zo’n tien jaar geleden ontstaan tijdens festival De Daktuin op de parkeergarage van de Universiteitsbibliotheek in het Utrecht Science Park. Enkele initiatiefnemers van dat bijzondere festival in 2013 kwamen met het idee om boeren uit de regio te benaderen en samen met hen in te zetten op het verspreiden van lokale producten.

“Je zou kunnen zeggen dat het toen nog wat amateuristisch was opgezet, maar het bleek wel een gouden greep om krachten van lokale boeren te bundelen en te zorgen dat hun producten ook in de eigen omgeving aftrek zouden vinden”, vertelt Mark Frederiks. Behalve het accent op lokale producten, speelde duurzaamheid ook een grote rol.

Lokale boeren
Het bedrijf is de afgelopen tien jaar uitgebreid en geprofessionaliseerd. Op centraal niveau heet het bedrijf nu Amped  en heeft een team van zo'n vijftien mensen dat gevestigd is op een fort in Houten. De consultants helpen organisaties met vragen hoe ze hun producten het meest duurzaam op de markt kunnen brengen. Ze doen onderzoek naar de nieuwe manieren waarop voedsel van lokale boeren het best en het meest duurzaam gedistribueerd kan worden. Daarnaast zijn er verschillende Local2Local groepen die heel concreet bezig zijn met de verkoop van producten van lokale boeren. Ze hebben een website en leggen contacten met restaurants, overheidsbedrijven en andere organisaties om direct gebruik te maken van de lokale boeren.  Behalve Utrecht, heeft de organisatie nu ook netwerken in andere provincies en streeft het naar een landelijk bereik.

In die tien jaar is de samenwerking met de Universiteit Utrecht altijd al aanwezig geweest. Zo werkt Local2Local al tien jaar mee aan de Groentetas en was de organisatie te zien bij festivals op het Utrecht Science Park zoals het Foodnote festival en de Maaltuin. Maar ook is er samengewerkt met de voormalige cateraar van de UU om een Local2Local plein in het restaurant van het Educatorium op te zetten. Hier werden speciaal lokale producten aangeboden. Met de huidige cateraar Eurest wordt ook nauw samengewerkt.

Duurzame voedselketen
“De nieuwe overeenkomst is dus een bevestiging en versterking van de bestaande contacten”, zegt Fredriks. Behalve dat de concrete activiteiten in de restaurants van de UU, zullen worden voortgezet, zal met name de samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek uitgebreid worden.

“Voor ons is dat heel erg goed”, vertelt Johan Garssen hoogleraar en voorzitter van Future Food Utrecht.  “Future Food Utrecht is een platform van Utrechtse wetenschappers en maatschappelijke partijen die samenwerken aan de transitie naar een duurzame  voedselketen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt. Als het klimaat verandert, wat betekent dat dan voor de boeren en op welke manier kunnen ze daarop anticiperen? Maar ook wordt gekeken naar gezondheid en naar consumentengedrag. Door de samenwerking met Amped krijgen we toegang tot praktische informatie die we kunnen gebruiken voor het onderzoek. Denk aan de manier waarop boeren hun gewassen verbouwen, hoe ze de producten verwerken en hoe ze inspelen op innovatieve mogelijkheden. Toen we op de universiteit in het Educatorium een Future Food Lab met Local2Local voedsel gingen aanbieden, konden we onderzoeken welke lokale producten populair waren onder de studenten en medewerkers en in hoeverre duurzaamheid een rol speelde bij de keuze van hun lunch.”

Fruitvolt en perenwodka
Ook dat studenten makkelijker stage kunnen lopen, vindt Garssen positief. “Wij hebben studenten die stage lopen bij Danone, maar het is net zo leuk als ze ook bij een bedrijf als dit terecht kunnen.”

Frederiks beaamt dat. “Wij hebben de afgelopen jaren al zo’n achthonderd studenten van de UU als stagiaire gehad. Sommigen deden onderzoek voor een thesis, maar er zijn ook studenten die een marktconcept hebben uitgewerkt en zelf een duurzaam bedrijf begonnen zijn. Ik denk aan een bedrijf als Fruitvolt dat zonne-energie in boomgaarden heeft ontwikkeld, aan studenten die meegeholpen hebben om van perensap wodka te maken en aan een bedrijf van een windmolen op houtsnippers laat draaien.”

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst moet de bestaande samenwerking dus versterken. Frederiks “Wij zijn in Utrecht begonnen en het is mooi dat we dat contact hier kunnen uitbouwen.”

Advertentie