ScienceGuide moet rectificeren

University College Roosevelt wint kort geding tegen nieuwssite

UCR
UCR in Middelburg, foto DUB

Het University College Roosevelt (UCR) had de nieuwssite over hoger onderwijs voor de rechter gesleept uit onvrede over de berichtgeving over een onderzoeksrapport dat in opdracht van het ministerie van OCW was opgesteld. 

ScienceGuide publiceerde in september een artikel over dat rapport en schreef dat het liberal arts-college, formeel een onderdeel van de Universiteit Utrecht, op de rand van een faillissement stond. 

Volgens UCR was dit een verkeerde interpretatie van het rapport en ook niet in overeenstemming met de feiten. De publicatie van ScienceGuide leidde bovendien tot afnemende studentenaantallen. De onderwijsinstelling dreigde met een rechtsgang waarop ScienceGuide toezegde een rectificatie te plaatsen. 

De manier waarop deze rectificatie begin november werd gepubliceerd, gooide echter olie op het vuur. In een artikel met de titel ‘Tunnelvisie ScienceGuide of doffe Zeeuwse parel’ hield de auteur de mogelijkheid dat het UCR in de financiële problemen verkeert nadrukkelijk open. ScienceGuide zou in afwachting zijn van de uitkomsten van een woo-verzoek.

Hierop besloot UCR daadwerkelijk naar de rechter te stappen. Die stelde het Zeeuwse college donderdag in een kort geding grotendeels in het gelijk. ScienceGuide moet de twee gewraakte artikelen op korte termijn verwijderen alsmede twee andere artikelen waarin over de zaak werd bericht. Ook verwijzingen naar deze artikelen op de sociale media van Scienceguide dienen te verdwijnen. Daarnaast moet het nieuwsplatform een rectificatie op de website plaatsen. 

Als ScienceGuide niet voldoet aan de eisen van de rechter moet er per overtreding 10.000 euro worden betaald, met een maximum van 50.000 euro.

Inmiddels zijn de artikelen inderdaad niet meer vindbaar en is er een rectificatie op de website te vinden.

Advertentie