Utrechtse Orakels op de Drift
Kun je studenten beter straffen of belonen? Heb je voor goed onderwijs niet ook goede studenten nodig? Het zijn enkele thema’s van de Utrechtse bijeenkomst van Onderwijs Orakels vanaf 20.30 tot 23.40 uur op de Drift bij de UB.
“Het debat over onderwijs zit veel te veel gevangen in het zwart-wit denken over leenstelsel versus studiefinanciering”, schreven Guido van Seeters en Tom Daalhuisen in een opinie op DUB. Daarom hebben enkele studenten het initiatief Onderwijs Orakels genomen. Creatieve mensen met een visie op onderwijs gaan 1000 minuten spreken over verschillende manieren om het onderwijs te verbeteren.
Het programma begint ’s ochtends in Amsterdam en gaat als een lopend vuurtje naar Groningen, Nijmegen, Delft en Utrecht. In Utrecht wordt het programma afgesloten. De programmering in Utrecht is bijna rond. “Ieder ´orakel´ krijgt 15 minuten”, vertelt Rosemarie Little, student Bestuurs en organisatiewetenschappen en een van de samenstellers van het Utrechtse programma. “Hierin mag hij of zij zijn of haar visie verkondigen, maar ook in debat gaan met de studenten,”
Nog niet alle sprekers hebben defintief toegezegd. Daarom is het Utrechtse programma nog niet gepubliceerd. DUB krijgt een exclusief voorproefje van wat namen. Er komen zowel mensen van binnen als van buiten de universiteit. Zo komt Danny Mekic, een internetspecialist en jonge ondernemer die vaak op televisie te zien is. Is Menno Schellekens, de winnaar van het televisieprogramma Premier gezocht aanwezig en zal ook Tweede Kamerlid Paul van Meenen spreken. Van binnen de universiteit komt hoogleraar Theo Wubbels en Admissions Dean van de UU een verhaal houden over het effect op studenten van straffen en belonen. Ook onderwijskundige Casper Hulshof zal spreken.
Andere opvallende sprekers zijn Geri Bonhof (collegevoorzitter hogeschool Utrecht), de Landelijk Kamer van Verenigingen, scholieren van KSG De Breul, Jelmer Evers van de innovatieve school Unic, onderwijsconsulent Bart Wendrich, theatermaker Marijn Prakke, onderwijsethicus Wes Holleman en Ellen Scheepkens van de hogeschool Utrecht.
Naar verwachting schuift ook rector magnificus Bert van der Zwaan aan. “Hij had die avond een andere verplichting, maar wilde zijn uiterste best doen om te komen.” De Universiteit Utrecht heeft eerder al aangegeven dit initiatief te ondersteunen.
Rosemarie Little heeft zich aangemeld bij het initiatief Onderwijs orakels omdat ze vindt dat het onderwijsdebat veel te veel gedomineerd wordt door de vraag over de financiering. “Ik wil graag andere ideeën horen en hoop dat mensen inspiratie krijgen om verder te kijken. Daarom nodigen we alle Tweede Kamerleden uit om te komen luisteren. Ik heb zelf als voorwaarde gesteld dat het geen protestdemonstratie mocht zijn. Daar geloof ik niet in. Maar wel in uitwisseling van ideeën. Dan kun je verder komen.”