Utrechtse start Vuelta steeds verder weg

Vorige maand presenteerde de Vuelta-organisatie nog een speciale Nijntjeknuffel. De opbrengst was bedoeld voor de gehandicaptensport. Persfoto

De oorspronkelijke planning van het wielerseizoen moet door de coronacrisis helemaal overboord. Woensdag maakte wielerunie UCI en organisator ASO de nieuwe startdatum bekend van de Tour de France. Die zal nu worden gereden van 29 augustus tot en met 20 september.

Dat betekent dat de Vuelta, die op 14 augustus van start zou gaan in Utrecht, moet wijken. De ploegentijdrit door Utrecht vanaf het Jaarbeursplein en de finish van de tweede etappe in het Utrecht Science Park is daarmee voorlopig van de baan.

Een nieuwe datum voor de Spaanse etappewedstrijd is er nog niet. De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure noemt het besluit – hoewel niet onverwacht - “erg jammer”. “Zeker ook voor alle vrijwilligers, buurtbewoners en actieve ondernemers die zich op de komst van de Vuelta hadden verheugd.”

Volgens Verschuure wacht Utrecht af welke nieuwe startdatum de organisatoren voorstellen. Als daar duidelijkheid over is, zal met de andere start- en finishplaatsen Den Bosch en Breda en met de provincies Utrecht en Noord-Brabant worden bekeken of de Vuelta in Nederland nog doorgang kan vinden. Overigens is het daarbij ook nog de vraag welke corona-adviezen er vanuit de Nederlandse en Spaanse overheid komen voor grootschalige evenementen.

De Spaanse sportkrant AS sluit niet uit dat de Vuelta pas in november kan worden gereden. De krant denkt bovendien dat van een Nederlandse start van de Vuelta inmiddels geen sprake meer kan zijn. Ook in Nederland zelf zijn er al sceptische geluiden te horen. De Bredase wethouder Quaars zei tegen dagblad Trouw: “De anderhalvemetersamenleving is een mooie term, maar hoe zou je dat naast het parcours moeten handhaven? Heel eerlijk, ik weet het niet.”

De Utrechtse geschiedenisstudent Thymen Arensman is dit jaar voor het eerst prof bij de Duitse SunWeb-formatie. Hij heeft alle begrip voor het besluit om de Vuelta uit te stellen. "De gezondheid van een ieder moet natuurlijk voorop gesteld worden! Goed dat wedstrijden op het moment worden geannuleerd en verplaatst worden tot het weer veilig is."

Arensman heeft nog steeds zijn hoop gevestigd op deelname aan een Ronde van Spanje met start in zijn studiestad Utrecht en blijft gewoon hard doortrainen. Dat er nu verschillende etappewedstrijden kort achter elkaar moeten worden gereden, vergroot mogelijk ook zijn kansen op selectie voor één van de ronden. "Maar ik weet ook nog niets, het blijft afwachten en gezond blijven!"

 

Tags: wielrennen | sport | vuelta

Advertentie