Utrechtse studenten blazen 'hospita' nieuw leven in: ‘We matchen vraag en aanbod’

Maurits Barendregt, Joost Bokkers en Daan Donkers van HospiHousing, foto HospiHousing

Begin juli vroegen partijen in de gemeenteraad aan het college van Burgemeester en Wethouders om in navolging van andere steden het fenomeen hospita onder de aandacht van de inwoners van Utrecht te brengen. Door inwoners er attent op te maken dat je een lege kamer in huis ook kan verhuren aan bijvoorbeeld een student, hoopt de politiek de kamernood onder studenten te verminderen.

De lokale politici bleken deze boodschap ingefluisterd te hebben gekregen door Hospi Housing, een nieuwe onderneming die in Utrecht hospita’s matcht met studenten. Daarmee wordt de hospita nieuw leven in geblazen, want in vroegere tijden was het heel gebruikelijk om als student ‘in de kost’ te gaan. Wat dat betekent, is dat je tegen betaling een kamer huurt in een huis waar ook de huiseigenaar (en soms ook diens gezin) woont. De gastheer heet hospes, de gastvrouw hospita. Vooral de term hospita is blijven hangen, omdat met name vrouwen op deze wijze kamers verhuurden. Door de opkomst van studentenhuizen nam de populariteit om in de kost te gaan af.

Ik had een kamer bij een hospita en dat vond ik erg leuk

Hospi Housing is een startup van drie oud-studenten uit Utrecht die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Eind juli hadden zich veertien mensen gemeld die overwegen een student in huis te nemen. Het aantal studenten dat is geïnteresseerd is vele malen groter, zegt één van de initiatiefnemers Daan Donkers. “De afgelopen weken kregen we drie, vier aanmeldingen per dag binnen. We hebben nu zo’n vijftig aanmeldingen binnen. Twee van hen komen uit Nederland, de rest uit het buitenland. Als we in dit tempo doorgaan, zitten we eind augustus aan de honderd aanmeldingen.”

Donkers studeerde in 2017 af bij de master Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de UU na zijn bachelor Bestuurs- & Organisatiewetenschap. Voor zijn studie woonde hij een paar maanden in Colombia. “Daar had ik een kamer bij een hospita en dat vond ik erg leuk. Zij hielp mij met mijn Spaans en ik haar met computerdingen. Hier is het idee ontstaan om internationale studenten te koppelen aan een hospita, want waarom zou dat in Nederland niet werken?”

Toen drong de ernst van het probleem pas goed door

Dat internationale studenten écht heel moeilijk een kamer kunnen vinden in Utrecht drong tot Donkers door na een mail van zijn docent Peter Malcontent. “Hij vroeg of wij een kamer wisten voor de internationale studenten die al bijna drie maanden in een hotel woonden. Hij schreef dat als zij geen woonruimte kunnen vinden, ze niet konden blijven. Toen drong de ernst en omvang van het huisvestingsprobleem voor internationale studenten pas goed tot me door.”

Samen met zijn vrienden Joost Bokkers (Marketing en Commerciële Economie aan de HU, master Strategic Management in Tilburg) en  Maurits Barendregt (bachelor Neuropsychologie, master Applied Cognitive Psychologie aan de UU), bedacht hij dat internationals het waarschijnlijk ook leuk zouden vinden om in Nederland bij een hospita te zitten die je eventueel een beetje wegwijs kan maken in de taal en de stad.

In juli ging de website HospiHousing de lucht in en “die begon meteen aardig te lopen”. Het initiatief werd snel gedeeld door de Universiteit Utrecht onder meer op het intranet om medewerkers die een kamer over hebben in huis te bewegen deze te verhuren aan een internationale student. Hiermee gaf de UU gehoord aan de wens van de Utrechtse politiek een oproep voor ‘hospita’s’ te doen

Het is belangrijk dat het klikt tussen de hospita en de student

Hospi Housing is op dit moment alleen actief in Utrecht. Wie interesse heeft om een kamer te verhuren, krijgt één van de drie jonge ondernemers over de vloer. “We gaan langs om kennis te maken. Het is belangrijk dat het klikt tussen de hospita en de student en daarvoor moeten we wel weten wat voor type huurder de hospita in huis wil hebben. Dan gaan we op zoek naar een student.”

Het verhuren van een kamer is niet ingewikkeld, zegt Donkers. De kamer mag niet heel klein zijn en er moet bijvoorbeeld een rookmelder hangen. Op de website van de bemiddelaar staan precies de voorwaarden waar een kamer en huis aan moet voldoen en hoeveel huur je kan rekenen. Ook wordt uitgelegd dat kamerverhuur tot een bepaald bedrag belastingvrij is. Mocht het niet klikken tussen huurder en verhuurder, dan kan de huur binnen negen maanden zonder veel problemen worden opgezegd. “Om het voor particulieren aantrekkelijker te maken, is bedacht dat de huurder de eerste negen maanden van de huurperiode, de huurder geen huurbescherming toekomt. Omdat na die periode er geen sprake meer kan zijn van een ‘ontbrekende klik’ zijn vanaf dat moment de huurbeschermingsbepalingen van toepassing voor de huurder.” Vanaf dat moment kan een hospita de huurder dus niet ‘zomaar’ meer op straat zetten.

Voor de eerste hospita’s waarvoor Hospi Housing bemiddeld worden nog geen kosten in rekening gebracht. Donkers: “We zien die eerste bemiddelingen echt als een pilot en willen vooral leren van de ervaringen. We hebben alle drie een baan en doen dit erbij. Mocht de pilot succesvol zijn, dan kijken we verder. Aangezien het probleem van de woningnood zich niet beperkt tot Utrecht is uitbreiding naar andere studentensteden een zeer reële optie. ”

Wat doet de UU voor internationale studenten

Wonen bij een hospita is één van de initiatieven die de Universiteit Utrecht ondersteunt. Bij de UU beginnen dit collegejaar naar verwachting 2500 studenten uit het buitenland. Zij gaan een volledige bachelor- of masteropleiding volgen of komen voor een uitwisselingen van ten minste drie maanden. De universiteit heeft dit jaar 900 woonruimtes voor internationals gereserveerd, dat zijn volledig gemeubileerde kamers of studio’s. Ook zijn er voor de eerste maand nog eens 100 bedden in diverse accommodaties in Utrecht of omgeving gereserveerd. Ook wordt in maart 2020 een nieuwe studentenflat opgeleverd in De Uithof die ook onderdak moet bieden aan internationals.

 

 

 

Advertentie