Utrechtse wetenschapper op Time-lijst meest invloedrijke personen

Guus Velders staat op lijst van Time Magazine Foto: Pieter van Dorp van Vliet

Velders is sinds deze maand bijzonder hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht. Hij werd voorgedragen door acteur Leonardo DiCaprio, die een documentaire over klimaatverandering produceerde: Before the flood. Er zouden meer wetenschappers, activisten en politici moeten zijn die net als Velders hun levenswerk maken van de strijd tegen klimaatverandering, stelt DiCaprio.

De chemicus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkte onder meer mee aan de wetenschappelijke onderbouwing van het wereldwijde klimaatakkoord dat in oktober 2016 werd gesloten in Kigali.

In samenwerking met Amerikaanse onderzoekers toonde hij de schadelijke werking aan van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). Die stoffen komen vaak voor in airconditioners, koelkasten en isolatiematerialen. In Kigali werd besloten het gebruik van HFK’s sterk te beperken.

Vanwege deze prestatie selecteerde het toonaangevende wetenschappelijke blad Nature Velders al als één van de tien meest invloedrijke wetenschappers in 2016

Velders staat op de lijst van Time in het groepje ‘Pioneers’.

De film Before the Flood is dinsdag te zien bij de Green Office in De Uithof.

Tags: media

Advertentie