UU breekt vroegtijdig pilot met camera’s af vanwege commotie Leidse ‘spy-camera’s’

Foto: Pixabay

De Universiteit Leiden hing tijdens de lockdown 371 camera’s van fabrikant Xovis op die het aantal mensen in universitaire gebouwen tellen. Het Leidse Universiteitsblad Mare ontdekte dat de camera’s echter zo zijn ingesteld dat ze naast aantallen ook persoonsgegevens verwerken, zoals onder meer de lengte, leeftijd en geslacht van een voorbijganger. Daarnaast bleken de camerabeelden niet goed beveiligd te zijn. Leidse studenten protesteerden afgelopen woensdag tegen de slimme camera’s.

Ook de Universiteit Utrecht gebruikte deze camera’s, laat voorlichter Maarten Post weten. In beide universiteitsbibliotheken en bij de ingang van zeven universiteitsgebouwen hingen camera’s van hetzelfde merk als die de Universiteit Leiden gebruikt. Daarnaast hingen in acht onderwijsruimtes camera’s van een ander merk.

De camera’s, die vanaf het najaar van 2020 in gebruik waren, telden het aantal mensen in een ruimte om “de bezetting van gebouwen in de gaten te houden”. De sensorcamera’s boden ondersteuning in het coronabeleid. Toen mocht maximaal 30 procent van de lokalen bezet zijn.

Persoonsgegevens
Post garandeert dat de camera’s van de UU, in tegenstelling tot die in Leiden, zo zijn ingesteld dat ze alleen tellingen verwerken en dat er geen persoonsgegevens zijn opgeslagen. “De sensoren met een camera element detecteren bij ons alle in- en uitgaande bewegingen. Die beelden worden op de sensor meteen omgezet naar tellingen en ze registreren alleen aantallen.”

Op dit moment zijn de camera’s niet meer noodzakelijk volgens de voorlichter omdat er nu “een bezettingseis is van 75 mensen in een collegezaal”. Vanwege de ophef die ontstond over de privacy en beveiliging van de Leidse camera’s, heeft de Universiteit Utrecht de evaluatie van de pilot naar voren gehaald om “alle beveiligings- en privacyaspecten nog een keer heel zorgvuldig na te lopen”, zegt Post. Na de evaluatie wordt besloten de camera’s uit te laten of opnieuw in gebruik te nemen.

Advertentie