Utrecht Holdings doet aangifte

UU-medewerkers verdacht van oplichting en omkoping

Utrecht Holdings. Foto: Isabella Hesselink
Utrecht Holdings. Foto: Isabella Hesselink

In een nieuwsbericht schrijft Utrecht Holdings dat de frauduleuze praktijken te maken hebben met aandelentransacties rondom twee bedrijven in de periode tussen 2006 en 2018. Utrecht Holdings zou door de drie financieel benadeeld zijn.

Utrecht Holdings noemt zich 'het Knowledge Transfer Office' van de UU en het UMC Utrecht. Het bureau probeert wetenschappelijke innovaties commercieel aantrekkelijk te maken. Vaak worden daarbij aandelen in een startend bedrijf genomen. Als zo’n spin-off uiteindelijk succesvol blijkt, worden de aandelen weer verkocht. De opbrengst vloeit dan terug naar de twee instellingen.

De onregelmatigheden zijn volgens het bericht op de website door Utrecht Holdings zelf ontdekt. Een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door adviesbureau Deloitte leidde uiteindelijk tot de aangifte.

De twee UU-medewerkers zijn op non-actief gesteld. Utrecht Holdings wil in afwachting van de juridische afwikkeling van de zaak verder geen mededelingen doen. Het is daardoor niet duidelijk of de twee medewerkers nog bij Utrecht Holdings werkten of elders binnen de universiteit. De derde betrokkene werkt inmiddels niet meer voor Utrecht Holdings. Of het een oud-medewerker van de UU betreft, blijft eveneens onduidelijk.

Op dit moment telt Utrecht Holdings vijftien medewerkers, deze zijn gedetacheerd vanuit het UMC Utrecht of vanuit de UU. Het kantoor bevindt zich in het Bestuursgebouw in het Utrecht Science Park.

Advertentie